Naslovna Politika Glušac: Govor mržnje “pršti” u javnom diskursu bez ikakvih posledica

Glušac: Govor mržnje “pršti” u javnom diskursu bez ikakvih posledica

5 minuta za čitanje
0
202

Beograd, 11. jun 2019. – Lažne vesti su sredstvo za formiranje paralelne realnosti koja odgovara njenom tvorcu, izjavila je FoNetu novinarka Al Džazire Jelena Glušac i ocenila da se u Srbiji stvara i održava atmosfera konstantne tenzije, u kojoj se građani drže u strahu, napetosti i neizvesnosti.

Ona je, za serijal Press Extra, novinarki Sandri Krstanović Živković rekla da naslovne strane tabloida i većine štampe deluju “kao da samo što nismo zaratili“.

Prema njenom mišljenju, ta opasnost ne preti samo od zemalja u regionu, nego “i ceo svet kao da samo u nas gleda i sprema nam neku novu nameštaljku“.

Glušac, međutim, smatra da je mnogo “perfidnija” upotreba lažnih vesti u elektronskim medijima koji su negde u “fioku spakovali novinarski kodeks” i postali propagandno glasilo vladajuće elite.

Paralelna realnost u društvu ogleda se u tome što, sa jedne strane, imamo istraživačke novinare kojima se preti svakodnevo, dok su na drugoj stani novinari koji sležu ramenima i nije im jasno o kakvom je pritisku reč, smatra Glušac.

Ona je upozorila da “govor mržnje pršti u javnom diskursu” bez ikakvih posledica i ocenila da najviše trpe lokalni mediji.

Stanje medija u Srbiji prepoznala je i Evropa, ukazala je Glušac, ali je predočila da vlast u Srbiji na sve činjenice reaguje sarkastično, ironično, sa podsemhom, pa čak i dozom uvređenosti.

Prema njenom stavu, svaka vlast će vrlo rado koristiti lažne vesti da bi sebi kreirala realnost koja njoj odgovara.

Kako je predočila, problem je i u medijima, koji će svaku informaciju brže bolje preneti, ne ispitujući njenu istinitost i ne snoseći odgovornost za takve postupke.

Glušac smatra da to što se ne snose posledice za dezinformacije, novinare ne opravdava da ne izveštavaju pravovremeno, istinito i objektivno, na šta su se obavezali.

Posmatrajući prosečnog građanina Srbije i dostupnost informacija, Glušac dovodi u pitanje njegovu sposobnost kritičkog prosuđivanja.

Kako je ilustrovala, običan građanin sa gomilom svojih briga i problema, često kupi novine koje mu se učine atraktivnim, ali su pune dodatnih tenzija, što imaginarnih, što realnih sukoba.

Onda se na kraju dana sretne sa vestima preko kojih ga vlast ubeđuje da živi nikada bolje, ukazala je Glušac i zapitala za koga će građanin u takavom psihičkom stanju da glasa.

Ona objašnjava da efekat lažnih vesti nastupi kasnije, upravo kada dođu izbori i naglašava da je istina uvek bolja, posebno ona koja je potkrepljena dokazima.

U eri društvenih mreža i gomili informacija, građani bi trebalo sami da spoznaju šta je istina, a šta nije. Isključivo od njih zavisi koliko će se tome posvetiti“, zaključila je Glušac.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…