Naslovna Politika Evropska unija Gluve i nagluve osobe kao vaspitači u bečkim vrtićima

Gluve i nagluve osobe kao vaspitači u bečkim vrtićima

2 minuta za čitanje
0
182
vaspitač

Beč, 14. jul 2019. – Gluve i nagluve osobe često su isključene iz brojnih profesija. U glavnom gradu Austrije osmišljen je koncept kako bi se otvorila nova zanimanja.

Tako se šest gluvih osoba školovalo za posao vaspitača u obdaništu.

Ovi pedagozi-asistenti završili su trogodišnje školovanje i počinju da rade sa gluvom i nagluvom decom u gradskim vrtićima.

Od novih pedagoga profitiraće ne samo gluva deca već i ona deca koja nemaju problema sa sluhom.

Svaka reč koju jedno dete u znakovnom govoru nauči je resurs koji može da se iskoristi“, kaže direktorka za elementarnu pedagogiju Grada Beča, Nikol Kaltajs. „Deca se uče novim mogućnostima izražavanja“.

Školovanje je omogućeno zahvaljujući inicijativi školskog instituta „Equalizent“ i podršci Ministarstva za socijalna pitanja kao i Službi za zapošljavanje.

Tako je za vreme školovanja omogućeno finansiranje usluga prevodioca za znakovni jezik. Kako je predviđeno projekat bi trebalo da se proširi i na pedagoge specijalizovane za vannastavne aktivnosti.

Pošto se u Beču sve više škola gradi sa celodnevnim boravkom i u toj oblasti postoji potreba za ovom novom profesijom. U poslepodnevnim satima pedagozi za vannastavne aktivnosti provodili bi vreme sa gluvom i nagluvom decom, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Raskrikavanje: Najmanje 945 lažne vesti na naslovnicama četiri tabloida u 2019.

Beograd, 24. januar 2020. – Četiri najtiražnija tabloida, Informer, Srpski telegraf, Alo i…