Naslovna Politika Goati: Društvo polarizovano, kontrolne institucije moraju da budu nezavisne

Goati: Društvo polarizovano, kontrolne institucije moraju da budu nezavisne

3 min read
0
415
Vladimir Goati

Beograd, 25. decembar 2017. – Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je da su lokalni izbori u pet opština u Srbiji pokazali da je društvo polarizovano, da ne postoji poverenje između dve strane i da je potrebno da kontrolne institucije izbora budu nezavisne.

"Reč je o izborima u polarizovanom društvu 'dve Srbije' i to znači da obe strane nemaju poverenje. Reč je o potpunom odsustvu poverenja. Kontrolne institucije izbora mora da budu institucije od potpunog poverenja", rekao je Goati agenciji Beta upitan kakvu poruku šalju reakcije predstavnika stranih država i institucija o izborima u Srbiji.

Lokalni izbori u nedelju su održani u Pećincima, Negotinu, Kostolcu, Mionici i Preševu, a najviše pritužbi zabeleženo je u Pećincima.

Poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon navela je na svom Tviter nalogu da je zabrinuta zbog nasilja i nedemokratske atmosfere na lokalnim izborima koji se održavaju u Pećincima.

Organizacija Crta navela je da je nekoliko grupa nepoznatih muškaraca u Pećincima preprečilo put i zaustavilo vozilo Crte kako bi fotografisali automobil i članove Crte, zbog čega je na Tviteru reagovao i američki ambasador Kajl Skot.

"Slobodno i neometano posmatranje izbornog procesa uliva poverenje u verodostojnost rezultata. Pokušaji zastrašivanja posmatračkih timova čine upravo suprotno", naveo je Skot.

U mestu Popinci, kod Pećinaca, došlo je do koškanja aktivista Demokratske stranke i nepoznatih mladića. Funkcioner DS Igor Salak najavio da će podneti krivičnu prijavu, jer mu jedan mladić oteo mobilni telefon kojim je snimao incident i bacio ga u jarak. Srpska napredna stranka je reagovala saopštenjem u kojem je optužila DS da "na najbrutalniji način ometa izborni proces".

Predsednica Opštinskog odbora Nove stranke i potpredsednica biračkog odbora na Biračkom mestu 25 u opštini Pećinci Jelena Grujić izjavila je da su je aktivisti SNS verbalno i fizički napali dok je obavljala svoj posao.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…