Naslovna IT Društvene mreže Google prinuđen da povlači privatne slike iz pretrage

Google prinuđen da povlači privatne slike iz pretrage

2 minuta za čitanje
0
540
Google

Sud u Francuskoj je naložio internet pretraživaču Gugl (Google) da ukloni privatne slike nekadašnjeg predsednika Međunarodne automobilske federacije (FIA) Maksa Mozlija (Max Mosley) i prestane da ih prikazuje u pretrazi.

Deo javnosti ovu odluku opisuje kao prelomnu, budući da zalazi u sporno pitanje da li su pretraživači odgovorni za sadržaj koji prikazuju korisnicima u pretrazi. U Guglu smatraju da bi, ukoliko bi se povinovali ovoj presudi, zapravo stvorili novi sistem automatske cenzure koji bi, kako navode, bio za uzbunu. Ova odluka je u suprotnosti sa nedavnom smernicom koju je nedavno dao Evropski sud pravde izjašnjavajući se o sličnom slučaju. Ovaj proces su pomno pratile i druge kompanije čiji pretraživači bi se mogli suočiti sa sličnim problemom.

Problem datira iz 2008. godine kada je engleski magazin Njuz of de vorld (News of the World) na internet postavio Mozlijeve slike i snimak seksualnog sadržaja. Do sada je doneto već nekoliko presuda u Francuskoj i Engleskoj, kojima je naložena zabrana i povlačenje na osnovu zaštite Mozlijevog privatnog života. 
U Guglu ističu da su bili raspoloženi za saradnju u ovom slučaju i da su povlačili linkove na sporne sadržaje. Međutim, sporne slike su se stalno ponovo pojavljvale. U Guglu tvrde da bi uvođenje trajnog filtera sadržaja narušilo slobodu izražavanja. 

Opširniju vest možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvene mreže
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gugl imenovao svog predstavnika u Srbiji

Beograd, 23. maj 2020. – Na inicijativu SHARE fondacije, Poverenik za informacije od…