Naslovna Društvo Građani Apatina neće dozvoliti gradnju fabrike za preradu plastičnog otpada

Građani Apatina neće dozvoliti gradnju fabrike za preradu plastičnog otpada

2 minuta za čitanje
0
770
Spalionica Apatin

Novi Sad, 11. april 2022. – Građani opštine Apatin suočavaju se sa mogućom gradnjom fabrike za preradu plastičnog otpada uvezenog iz EU.

Opština Apatin se nalazi na krajnjem zapadu Bačke, u AP Vojvodini. Kada se kaže Apatin najčešće se pomisli na Specijalni rezervat prirode “Gornje Podunavlje“, koji predstavlja jedno od poslednjih velikih poplavnih područja na tlu evropskog kontinenta.

Turističke agencije pozivaju “na privremeni beg iz urbanog okruženja u netaknutu prirodu rezervata prirode Gornje Podunavlje, gde ćete biti u prilici da tokom vožnje Bajskim kanalom, upoznate autentične vrednosti   biljnog i životinjskog sveta ovog rezervata”.

Specijalni rezervat prirode „Gornje podunavlje“ je zaštićeno prirodno dobro I kategorije i prostire se uz levu obalu Dunava. SRP „Gornje Podunavlje“ je deo velikog ritskog kompleksa koji se proteže kroz susedne zemlje: Mađarsku (Nacionalni park „Dunav – Drava) i Hrvatsku (Park prirode „Kopački rit“), sa kojima čini jedinstvenu ekološku celinu.

On je deo velikog rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“ koji je poznat kao „evropski Amazon“ i predstavlja jednu od najočuvanijih ritsko – močvarnih celina na čitavom toku Dunava. Rezervat biosfere „Bačko Podunavlje“ upisan je u UNESCO svetsku listu 2017. godine.

Na ovom prostoru je 280 vrsta ptica, od kojih su neke veoma retke kao što su: orao belorepan, crna roda, kormorani…takođe, ovde su autohtone šume: crne topole, brestova, crnog gloga i hrasta, kao i staništa više vrsta orhideja, lokvanja i drugih vrsta biljaka, što čini neprocenjivo prirodno bogatstvo.

Da li je u opasnosti ovaj “raj na zemlji” pogledajte u emisiji Vojvođanske zelene inicijative.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Uzrok trećine smrtnih slučajeva u Srbiji povezanim sa PM2.5 jeste upotreba fosilnih goriva

Boston, 27. septembar 2022. – Celokupno stanovništvo Srbije živi u oblastima gde niv…