Naslovna Vesti Evropska unija Građani EU mogu da traže odštetu od države zbog aerozagađenja štetnog po zdravlje

Građani EU mogu da traže odštetu od države zbog aerozagađenja štetnog po zdravlje

4 minuta za čitanje
0
288
Evropski sud pravde

Luksemburg, 06. maj 2022. – Građani EU možda će moći da tuže svoje vlade i traže finansijsku odštetu ako nedozvoljeni nivoi zagađenja vazduha štete njihovom zdravlju, navodi se u mišljenju najvišeg savetnika Suda pravde EU.

Sud pravde EU tumači odredbe osnivačkih ugovora i rešava sporove po tužbama država članica i građana čija su prava povređena nekom od odluka tela Evropske unije.

Mišljenje savetnika objavljeno je nakon niza presuda Suda sa sedištem u Luksemburgu poslednjih godina u kojima je deset članica, uključujući Francusku, Italiju, Španiju, Portugaliju, Poljsku, Rumuniju i Bugarsku, proglašeno krivim znog nedozvoljenog zagađenja vazduha.

Prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu (EEA), zagađenje vazduha odgovorno je za 300.000 prevremenih smrti u Evropi godišnje.

Kršenje graničnih vrednosti za zaštitu kvaliteta vazduha prema EU zakonu može da vodi do prava na odštetu od države“, navodi se u saopštenju Suda.

Pravnica iz najvišeg evropskog suda Julijane Kokot istakla je da često siromašnije zajednice žive i rade u oblastima sa velikim zagađenjem i da je njima posebno potrebna sudska zaštita.

Pojedinci koji traže kompenzaciju za narušeno zdravlje moraju da dokažu da je direktan uzrok štete po njihovo zdravlje zagađenje vazduha, rekla je Kokot.

Vlada, pak, može da izbegne odgovornost ako dokaže da bi granice zagađenja bile kršene i da je postojao adekvatan plan za kvalitet vazduha.

Ova pravna potvrda da postoji put da se oni na vlasti pozovu na odgovornost predstavlja veliki napredak u borbi za čist i zdrav vazduh“, rekla je povodom mišljenja ekspertkinja za ekološko pravo iz organizacije KlijentZemlja (ClientEarth) Irmina Kotiuk.

Mišljenje savetnika nije obavezujuće ali se Sud obično složi s njim u presudama koje uslede.

Novo mišljenje odnosi se na slučaj Parižanina koji je od francuske vlade tražio odštetu od 21 milion evra s obrazloženjem da je zagađenje vazduha oštetilo njegovo zdravlje i da vlada nije uspela da obezbedi poštovanje limita EU.

Sud u Versaju koji je radi na tom slučaju zatražio je od Suda EU da razjasni da li pojedinci mogu da traže takvu odštetu.

Pariz je između 2010. i 2020. prekršio zakonska ograničenja EU za zagađenje azot dioksidom.

U pokušaju da smanji broj prevremenih smrti zbog zagađenog vazduha, EU će ove godine predložiti ažuriranje svojih granica zagađenja kako bi se bolje uskladila sa strožim pravilima Svetske zdravstvene organizacije, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…