Naslovna Politika Evropska unija Građani Evropske unije sve više strahuju od onlajn zloupotrebe podataka

Građani Evropske unije sve više strahuju od onlajn zloupotrebe podataka

2 minuta za čitanje
0
72
laptop

Brisel, 23. jul 2020. – Svaki drugi građanin EU strahuje od zloupotrebe njegovih onlajn podataka od strane prevaranata i sajber kriminalaca, pokazalo je novo istraživanje.

Ispitanicima su postavljena pitanja vezana za onlajn bezbednost u sklopu šireg istraživanja Evropske agencije za osnovna prava (FRA).

Istraživanje je pokazalo da 55% ispitanika brine da informacijama koje dele onlajn i na društvenim mrežama neko može da pristupi sa zlom namerom.

Istovremeno 31% građana strahuje da će pristup njihovim podacima bez njihove dozvole imati kompanije a 30% misli da bi pristup mogle da imaju strane vlade.

Takođe je četvrtina ispitanika izrazila bojazni od onlajn bankarskih prevara.

Kada je reč o sajber uznemiravanju, najviše su pogođeni u Nemačkoj. U toj zemlji 23% ispitanika kaže da su iskusili neku vrstu zlostavljanja.

Nemačka, koja je početkom meseca preuzela šestomesečno predsedavanje EU, nedavno je usvojila dodatne mere za zauzdavanje govora mrženje.

Među tim merama je i obaveza za društvene mreže ne samo da izbrišu takve sadržaje, već i da ih prijave Saveznoj upravi kriminalističke policije.

Istraživanje je obuhvatilo 35.000 i iz EU, Velike Britanije i Severne Makedonije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …