Naslovna Vesti Srbija Građani sa povređenim ljudskim pravima prvo bi se obratili zaštitniku građana

Građani sa povređenim ljudskim pravima prvo bi se obratili zaštitniku građana

3 minuta za čitanje
0
175
Zoran Pašalić

Beograd, 11. decembar 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je povodom istraživanja koje je pokazalo da je to prva institucija kojoj bi se građani obratili u slučaju da im je povređeno neko ljudsko pravo.

Pašalić je dodao i da mu je drago što su građani prepoznali istinsku nameru i volju zaštitnika da bude oslonac i podrška građanima.

Istraživanje koje su uradili Tim Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji, nevladina organizacija Beogradski centar za ljudska prava i agencija Ipsos navodi se da je čak 26,4 odsto građana Srbije reklo da bi se prvo obratili zaštitniku u slučaju povrede nekog ljudskog prava, što predstavlja porast od sedam odsto u odnosu na rezultat iz prošle godine.

“Veoma mi je drago što su građani prepoznali istinsku nameru i volju zaštitnika građana da bude oslonac i podrška građanima koji ne mogu da ostvare svoja prava kod nadležnih državnih organa”, rekao je Pašalić i naveo da o tome svedoči i višestruko povećan broj obraćanja građana ovoj instituciji tokom 2020. godine.

“Zbog cele situacije sa pandemijom, institucija zaštitnika građana ove godine imala je nekoliko puta više posla nego prethodnih godina zbog čega smo reorganizovali način rada naših stručnih službi, uvećali  broj postupaka pokrenutih po sopstvenoj inicijativi i pojačali nadzor nad ostvarivanjem prava građana”, naglasio je Pašalić.

On je najavio da će nastaviti da pojačano kontroliše rad nadležnih organa po pitanju ostvarivanja garantovanih prava građana, posebno kada su u pitanju ranjive kategorije stanovništva, uzimajući u obzir izmenjene uslove života koje je nametnula pandemija kovid-19.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…