Naslovna Politika Građanska Vojvodina: Novosađani da se samoorganizuju i odbrane SPENS

Građanska Vojvodina: Novosađani da se samoorganizuju i odbrane SPENS

5 min read
0
188
Građanska Vojvodina

Novi Sad, 6. septembar 2018. –  Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ukazuje da gradska vlast u Novom Sadu sprovodi neprikriveno urbanističko nasilje, i da se u tome neće zaustaviti ukoliko se građani ne pobune i jasno i glasno kažu NE uništavanju svoga grada.

Građansku Vojvodinu čine: Centar za regionalizam, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.
   

I pored protivljenja i upozoravanja stručnjaka iz oblasti urbanizma, arhitekture i zaštite životne sredine, gradska vlast sprovodi nerazumne građevinske poduhvate koji za cilj nemaju podizanje kvaliteta života, već naprotiv – ostvarivanje enormnih zarada raznoraznih interesnih i kriminalnih grupa na račun građana.

Najava rušenja SPENS-a vrhunac je osionosti gradskih čelnika, ali je istovremeno i veliki test za Novosađane, koji moraju da znaju da će, ako ne ustanu protiv ove sramne rušilačke namere i ne odbrane jedan od simbola grada, poslati poruku vlastima da mogu slobodno da nastave sa uzurpacijom grada i gradske imovine, da prodaju svaki slobodni kvadratni metar grada, i to onima čiji “investicioni kapital” ima veoma sumnjivo poreklo.

SPENS je vrhunac, ali setimo se i Pupinove Palate, odnosno izgradnje megalomanskog solitera koji na svaki način ugrožava centar grada, a zbog kojeg je porušena zgrada Komunalne banke, koja je bila zaštićena kao spomenik od kulturno-istorijske važnosti, kao i uklonjen jermenski spomenik.

Gradska vlast se i tada oglušila o brojne kritike i arhitekata i istoričara umetnosti, varvarski gazeći zakone i urbanističke planove, cinično objašnjavajući da je u pitanju “investicija”, te da je “uloga gradskih vlasti da pomažu razvoj biznisa”.

Podsetimo se takođe nerazumne odluke da se u blizini SPENS-a gradi još jedan megalomanski objekat, tržni centar Promenada, zbog kojeg su uništene zelene površine, teniski tereni, pomoćni teren FK Vojvodine, i koji je dodatno ugrozio SPENS i posebno univerzitetski kampus.

Na šta će ličiti saobraćaj u Novom Sadu kada budu završene palate i promenade… A podsetimo se i drugih rušiteljskih nakana gradskih vlasti da na ionako retkim zelenim površinama gradi garaže ili zgrade…

Krajnje je vreme da shvatimo da ćemo se – ako im dozvolimo da rade šta im je volja, ne obazirući se ni na zakone, ni na urbanističke planove, ni na struku, ni na interese građana – jednog dana probuditi u gradu koji će više ličiti na neko divlje, neurbanizovano naselje nego na grad.

Za pobunu međutim, nije dovoljno biti aktivan na Fejsbuku i Tviteru. Građani Novog Sada moraju da se samoorganizuju i da brane svoj grad od nasilnika, jer je aktivni otpor na ulici jedini jezik koji nasilnici razumeju.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

EU ima priliku da smanji zagađenje vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu

Prag, 20. februar 2019. – Zastarelih 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapa…