Naslovna Civilno društvo Građanske inicijative: Država Srbija i Euronjuz krše zakon

Građanske inicijative: Država Srbija i Euronjuz krše zakon

3 minuta za čitanje
0
239
Euronews

Beograd, 17. avgust 2019. – Građanske inicijative upozorili su novoizabrane članove Evropskog parlamenta, kao i relevantne institucije u Srbiji da ulazak Euronjuza (Euronews) na srpsko medijsko tržište predstavlja flagrantno kršenje domaćeg zakonodavstva koje reguliše tu oblast.

U saopštenju Građanske inicijative pozvale su sve relevantne aktere da zaustave taj proces ili apeluju na njegovo zaustavljanje u skladu sa svojim ingerencijama.

Inicijative su ukazale da ulazak Euronjuza na srpsko medijsko tržište predstavlja i odustajanje od strateškog opredeljenja države Srbije predstavljenog u dve verzije medijske strategije, koje podrazumeva povlačenje države iz vlasničke strukture medija.

Kako je Telekom Srbija u vlasništvu Republike Srbije, a Euronjuz trećinu svojih godišnjih prihoda dobija iz budžeta Evropske unije, ovaj process je izuzetno važan, kako za građane Srbije, tako i za građane EU“, ocenile su Građanske inicijative.

U saopštenju se podseća da prema Zakonu o javnom informisanju i medijima, usvojenom 2014. godine u sklopu seta medijskih zakona, preduzeća u državnom vlasništvu ne smeju da budu vlasnici ili učestvuju u vlasničkoj strukturi medija.

Takva praksa je, navela je Inicijativa, u suprotnosti i sa ocenama i preporukama Evropske komisije koje su sadržane u Izveštajima o napretku za 2016. i 2018, koji insistiraju na doslednom sprovođenju zakona i jačanju normativnog okvira koji reguliše pitanje transparentnosti vlasništva i nedozvoljenog uticaja države na tržište medija.

Inicijative su dodale da uprkos deklarativnim izjavama zvaničnika Vlade da je neophodna primena postojećih zakona, kao i unapređenje zakonodavstva u oblasti medija definisano u novom draftu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023, potez Telekoma Srbija, koji je u državnom vlasništvu, ukazuje na tendencije Vlade Srbije da pojača uticaj i kontrolu u medijskoj sferi.

Dugogodišnja borba nezavisnih novinara, kao i domaće i međunarodne medijske scene da se zaustavi kontrola medija u Srbiji biće značajno ugrožena najavom otvaranja Euronjuza“, ocenile su Građanske inicijative.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…