Naslovna Civilno društvo Građanske inicijative povodom neistinitih informacija o stavovima srednjoškolaca prema EU u Informeru

Građanske inicijative povodom neistinitih informacija o stavovima srednjoškolaca prema EU u Informeru

2 minuta za čitanje
0
321
Građanske inicijative

Beograd, 10. maj 2019. – Građanske inicijative su nedavno predstavile glavne nalaze istraživanja „Evaluacija efekata predmeta Građansko vaspitanje – 10 godina posle“.

U okviru istraživanja Građanskih inicijativa o efektima nastave Građanskog vaspitanja analizirani su, između ostalih, i stavovi učenika koji se tiču njihovog odnosa prema Evropskoj uniji.

Informer je u  štampanom izdanju od 10. maja objavio tekst u kome se poziva na pomenuto istraživanje, pri čemu su izneseni pogrešno interpretiranii ili potpuno izmišljeni podaci, saopšteno je iz ove organizacije.

Informer navodi da, prema istraživanju Građanskih inicijativa, 90% maturanata smatra da Srbija ne treba da uđe u EU što je netačno.

Ovaj zaključak, Informer je izvukao na osnovu jednog od rezultata istraživanja koji kaže da 11% ispitanih učenika smatra da je ulazak Srbije u EU vrlo važan, objašnjavaju iz Građanskih inicijativa.

Iz ove organizacije ukazuju da odgovori koje su dobili ne ukazuju da je 90% maturanata protiv ulaska Srbije u EU, kao što je naveo Informer.

Rezultati istraživanja zapravo ukazuju na to da većina učenika ne smatra da je ulazak Srbije u EU preterano važan, dok Informer to interpretira kao protivljenje ulasku Srbije u EU.

Saopštenje Građanskih inicijativa, u celosti, možete pročitati na sajtu ove organizacije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …