Naslovna Društvo Građani imaju pravo da traže primenjiva ustavna rešenja

Građani imaju pravo da traže primenjiva ustavna rešenja

3 min read
0
445
Dragana Boljević

Beograd, 31. oktobar 2017. – Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević izjavila je da se strukovna udruženja sudija i tužilaca zalažu za pravosudni sistem u interesu građana koji imaju pravo da zahtevaju optimalna i primenjiva ustavna rešenja u Srbiji.

"Strukovna udruženja sudija i tužilaca upravo se zalažu za pravosudni sistem u interesu građana jer je u krajnoj liniji svaki član strukovnog udruženja, svaki sudija ili tužilac, građanin ove republike i ima ima pravo da zahteva optimalna i primenjiva ustavna rešenja", prokomentarisala je Boljević izjavu ministarke pravde da cilj izmena nisu samo zadovoljne sudije i tužioci, već i poverenje građana u pravosudni sistem. 

"Ono što strukovno udruženje kvalifikuje da ukazuje na određena rešenja i na nedostatke nekog drugog rešenja je to što su oni stručni", rekla je Boljević za agenciju Beta na marginama debate "Nastavak reforme pravosudja kao osnov za članstvo u EU" u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Fakulteta političkih nauka.

Predsednica Društva sudija Srbije je dodala da strukovna udruženja "itekako imaju pravo da se čuju o tom pitanju jer pre će se čuti sudija i tužilac u pitanju koje se tiče pravosuđa nego što može da se čuje građanin koji je samo zainteresovan da pravosuđe bude funkcionalno".

Ministarka pravde Nela Kuburović ranije danas je na jednom skupu izjavila da cilj ustavnih izmena, koje se odnose na oblast pravosuđa, nisu samo zadovoljne sudije i tužioci, već i da se povrati poverenje građana u pravosudni sistem. 

Kuburovićeva je to izjavila komentarišući izlazak nekoliko strukovnih udruženja iz procesa konsultacija u vezi sa ustavnim izmenama.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poslednja verzija ustavnih amandmana predstavlja korak nazad u odnosu na dostignuti nivo depolitizacije pravosuđa

Beograd, 17. oktobar 2018. – Amandmani na Ustav Srbije koje je Ministarstvo pravde p…