Naslovna Civilno društvo Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

Gradska vlast u Valjevu bez rezultata i građanskog učešća u rešavanju problema aerozagađenja

4 minuta za čitanje
0
370
Građanski savet za čistiji vazduh

Valjevo, 16. decembar 2021. – Gradska vlast u Valjevu je bez rezultata u rešavanju problema aerozagađenja. To je zaključak sa sastanka valjevskog Građanskog saveta za čist vazduh.

Podsećamo, Građanski savet za čist vazduh je neformalno telo sastavljeno je od pojedinaca/ki i predstavnika/ca organizacija civilnog društva koji imaju iskustva, znanja i volje da pomognu u borbi protiv aerozagađenja u Valjevu.
.

Članovi Saveta su, između ostalog, analizirali Odluku o budžetu grada Valjeva za 2022. godinu i javnu raspravu koja je održana 08. decembra 2021.

Zaključeno je gradska uprava nije pokazala spremnost da se izjasni o predlogu građanskih mera koji je dostavljen lokalnoj samoupravi 09. novembra.

Projektni tim Zelene komune 22 predstavio je članovi Saveta rezultate istraživanja stavova građana Valjeva o dostignućima lokalne politike koja se tiče zaštite kvaliteta vazduha.

Kao najznačajniji nalazi istaknuti su uverenje ispitanika da je vazduh u Valjevu opasan po zdravlje i da je životna sredina u Valjevu veoma ugrožena.

Pored toga, istraživanje ukazuje na zatvorenost lokalnih vlasti za učešće javnosti i nizak aktivizam građana. Većina ispitanika smatra da lokalne vlasti imaju veoma slab učinak u oblasti smanjenje zagađenja vazduha.

Stoga je potrebno, po mišljenju građana, pomoći domaćinstvima da postanu energetski efikasna, kontrolisati zagađivače i pokrenuti postupke protiv odgovornih na propuste.

Članovi Saveta su zaključili da, mere koje  u pravcu smanjenja zagađenja vazduha preduzimaju nadležni, uprkos navodnim milionskim ulaganjima, ne daju rezultate, budući da merni uređaji i dalje registruju visoke, nedozvoljene koncentracije suspednovanih čestica prašine.

Iako su neke javne ustanove priključene na sistem daljinskog grejanja, to nije doprinelo da vazduh u Valjevu bude čistiji, s obzirom na to da se u centralnim gradskim ulicima stanari i domaćinstva ne priključuju na Toplanu.

Razmatrajući buduće aktivnosti, Savet se saglasio da je potrebno dalje zastupati pred lokalnom vlašću sprovođenje seta mera navednih u Građanskom predlogu koji treba da unapredi obaveštenost, da smanji rizik za zdravlje i  da utiče da se urgentno smanji zagađenje vazduha u Valjevu.

Na narednoj sednici Saveta za čist vazduh (koja će biti održana u januaru 2022.) razmatraće se učinak i rezultati Plana kvaliteta vazduha u periodu 2016-2021. godine.

“Program podrške civilnom društvu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica „Snažno zeleno“ je centralni deo trogodišnjeg projekta „Zeleni inkubator“ koji Beogradska otvorena škola sprovodi sa partnerima Mladim istraživačima Srbije i Inženjerima za zaštitu životne sredine. Program podrške se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije i Fondacije Fridrih Ebert.”

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagrad…