Naslovna Borba protiv korupcije GRECO: Srbija još da radi na suzbijanju korupcije

GRECO: Srbija još da radi na suzbijanju korupcije

4 minuta za čitanje
0
538

Srbija je prešla dug put u stvaranju regulatornog i institucionalnog okvira za borbu protiv korupcije, ali još mnogo treba da učini da bi taj sistem radio kako treba i da bi se smanjio "primetan jaz između zakona i onog što se čini u praksi", navodi se u izveštaju tela Saveta Evrope (SE) za borbu protiv korupcije.

U izveštaju fokusiranom na korupciju u oblasti pravosuđa i zakonodavne vlasti, navodi se da je u Srbiji praksa obavljanja više javnih funkcija pre pravilo nego izuzetak, da obaveza prijave imovine javnih službenika ne obuhvata dovoljno podataka, da kazne za kršenje zakona nisu efikasne, dok su propisi u vezi sa sukobom interesa suviše ograničeni.

Izveštaj Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) u sastavu SE, objavljen 2. jula, prvi je izveštaj tog tela o Srbiji koji se bavi sprečavanjem korupcije pri obavljanju funkcije člana parlamenta i pravosudnih funkcija. Izveštaj sadrži preporuke srpskim vlastima koje za 18 meseci treba da obaveste SE o tome šta su preduzele u vezi sa preporukama.

GRECO pored ostalog preporučuje da se "preduzmu mere za pospešenje transparentnosti parlamentarnih postupaka, da se ojača nezavisnost i uloga Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca".

Takođe preporučuje se da se dopune postupci za postavljanje i unapređenje sudija, predsednika sudova i tužilaca, pre svega tako što će se "nacionalni parlament isključiti iz tih postupaka i zajamčiti postavljanje na položaje u skladu sa zaslugama". Takođe, ukazuje se da treba nastaviti reformu sistema vrednovanja rada i učinka sudija i tužilaca.

GRECO navodi da je potrebno uvesti propise kojima će se regulisati kontakti članova parlamenta sa lobistima s obzirom da tu postoji veliki rizik od neadekvatnog uticaja.

Ocenjuje se i da treba dodatno raditi na jačanju principa etičnosti i integriteta među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima kroz obuke i predstavljanje kodeksa ponašanja.

Telo SE za borbu protiv korupcije navodi da u srpskom parlamentu samo predsednik može da dobija poklone, kao deo pažnje i protokola vezanih za taj položaj, da je u protekle dve godine primljeno oko 50 takvih poklona i da u vezi s tim nije bilo kršenja zakona. "Vlasti navode da poslednjih godina nisu zabeleženi pokloni sudijama i tužiocima i oko toga nije bilo nikakvih postupaka", dodaje se u izveštaju.

Izvor: euractiv.rs

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Vasilić: Postoji očigledna namera izvršne vlasti da ugasi Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 16. jun 2020. – U najkorumpiranojoj državi u Evropi, kao što je Srbija, postoji s…