Naslovna Politika Grenel doveo u pitanje posvećenost Nemačke obavezama u NATO

Grenel doveo u pitanje posvećenost Nemačke obavezama u NATO

4 minuta za čitanje
0
92
Ričard Grenel

Berlin, 15. maj 2020. – Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel prozvao je nemačke socijaldemokrate (SPD) zbog diskusije oko postavljanja američkog nuklearnog oružja u zemlji i doveo u pitanje posvećenost Berlina obavezama u NATO.

Grenel je i specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova, kao i vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe.

Nedelju dana nakon što je Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) ponovo otvorila debatu oko američkog nuklearnog oružja postavljenog u Nemačkoj, Grenel je saopštio svoje mišljenje o tome u autorskom tekstu za nemački Velt.

Grenel je u tekstu ukazao na kontinurani značaj NATO, s obzirom na pretnje koje dolaze od Rusije, Kine i Severne Koreje, i istakao ulogu NATO u nuklearnom odvraćanju za očuvanje mira.

Međutim, prema Grenelu, Nemačkaumanjuje solidarnost i tako podriva nuklearno odvraćanje NATO“.

Grenel se oglasio nakon što je lider SPD u Bundestagu Rolf Micenih (Mützenich) u intervjuu za Tagesšpigel ranije ovog meseca zahtevao da Nemačka “isključi postavljanje američkog nuklearnog oružja u budućnosti“.

Neke njegove partijske kolege, uključujući ministra spoljnih poslova Hajka Masa, povukle su tu izjavu.

Međutim, ostali političari iz SPD, uključujući kopredsedavajućeg Norberta Valtera-Borjansa, žele da se razgovara o ulozi Nemačke u nuklearnoj strategiji NATO, što je izvestio EURACTIV.de.

Za Grenela je takva rasprava neprihvatljiva. Umesto toga, on zahteva da “nemačko političko vođstvo, posebno oni iz SPD, jasno kažu da Savezna Republika poštuje obaveze (prema NATO) i stoji uz svoje saveznike“.

Inače, ovo nije prvi put da Grenel iznosi zahteve Nemačkoj oko obaveza u NATO. Od kako je u maju 2018. postao ambasador SAD u Berlinu, on stalno poziva Nemačku da za odbranu izdvaja 2% BDP, kako je predvidjeno za članice NATO.

U avgustu 2019. Grenel je zapretio povlačenjem dela američkih snaga iz Nemačke ako Berlin ne ispuni tu obavezu.

Zbog beskompromisnog tona i percepcije da se meša u unutrašnje poslove Nemačke Grenel nije popularan među nemačkim političarima i u javnosti, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…