Naslovna Politika Grubješić (EPuS): EU mora da nađe modalitet da na samitu EU-Zapadni Balkan budu svi

Grubješić (EPuS): EU mora da nađe modalitet da na samitu EU-Zapadni Balkan budu svi

5 min read
0
243
Evropski pokret u Srbiji (EPuS)

Beograd, 5. april 2018. –  Srbija treba da učestvuje na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji 17. maja i da bude predstavljena na najvišem nivou a EU mora da nađe modalitet da i države koje se protive učešću Kosova na skupu budu zadovoljne, izjavila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Suzana Grubješić.

Ona je kazala da ne zna odakle su se i kako stvorile nedoumice i zašto se uopšte postavlja pitanje da li Srbija treba da učestvuje na samitu u Sofiji koji je, kako je podsetila, prvi veliki samit posvećen Zapadnom Balkanu još od samita u Solunu pre 15 godina.

"Dakle nema nikakve dileme da Srbija treba da učestvuje i da treba da učini sve da se otkoči naš put, brži put prema EU", rekla je za Betu i Euraktiv Srbija generalna sekretarka Evropskog pokreta.

Suzana Grubješić je kazala i da su podignuta velika očekivanja od samita i da taj skup treba da pruži kredibilnu perspektivu zemljama regiona "pre svega, a u skladu sa strategijom proširenja, Srbiji i Crnoj Gori, jer je jedino za Srbiju i Crnu Goru navedena potencijalna godina prijema a to je 2025".

Istakavši da države koje se protive učešću Kosova imaju pravo da to rade i da to rade iz sopstvenih interesa, Grubješić je kazala da one, baveći se sopstvenim interesima, mogu da naštete interesima Srbije i interesima regiona.

"Mislim da EU mora da nađe modalitet da i te države budu zadovoljne, pre svega mislim na Španiju, Rumuniju i Kipar kako se govori, i da svi učesnici dobiju jasne poruke i jasnu perspektivu", rekla je generalna sekretarka EPuS.

Grubješić je kazala i da će se više od toga videti na samom samitu na koji su, prema onome što je videla, stavili ambiciozan dnevni red.

Ona očekuje da se sa samita u Sofiji upute dobre poruke regionu i da se nakon toga zna "možda malo više o tome kada ćemo zaista postati članica EU".

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji je rekla i da Srbija treba da bude predstavljena na samitu na najvišem nivou jer je to važan događaj i oko toga zaista ne treba imati nikakvu dilemu.

"Uostalom, sličnih susreta lidera sa Balkana je bilo na mnogim drugim mestima – Berlinski proces, Brdo Kranj, i zna se kako se Kosovo predstavlja na takvim skupovima, zna se da nema elemente državnosti i zaista ne vidim razlog da sada neka od članica EU blokora čitav ovaj proces proširenja zarad sopstvenih interesa", kazala je Grubješić, preneo je Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…