Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Grubješić: Godina bez otvorenih poglavlja nije dobra vest

Grubješić: Godina bez otvorenih poglavlja nije dobra vest

2 minuta za čitanje
0
163
Suzana Grubješić

Beograd,13. decembar, 2020. – Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenila je da godina bez otvorenih poglavlja i zastoj Srbije na putu ka Evropskoj uniji nije dobra vest.

“To je dobra vest samo za one koji ne vide Srbiju u EU, a takvih je mnogo na žalost. Nije sporno kritikovati situaciju u Srbiji, ali je maliciozno i zlonamerno radovati se ovakvoj odluci EU”, ocenila je Grubješić u intervjuu za “Blic”.

Ona je ukazala da se izveštaj Vladimira Bilčika o Srbiji naslanja na izveštaj Evropske komisije i podsetila da će on biti usvajan u parlamentu EU u martu, a do tada ima vremena da se stvari promene na bolje, naročito u oblasti vladavine prava.

“Pokazalo se da još uvek nema političkog jedinstva u EU oko pitanja proširenja. Izgleda da je EU u ovom trenutku spremnija da u naš region ulaže mnogo više novca, nego da ga približi članstvu. S jedne strane to je dobro jer su nam potrebni evropski fondovi, ali s druge strane otvara se prostor za spekulacije o alternativi punopravnom članstvu, kao što je članstvo u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

EU poseduje instrumente i strateške koncepte da ubrza integraciju regiona, ali je svojom sporošću otvorila prostor za ulazak drugih aktera koji se ne opterećuju preterano vladavinom prava i demokratijom”, zaključila je Grubješić.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…