Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Grubješić: “Svedočimo da proširenje ne stoji visoko na agendi čak ni nemačkog predsedavanja EU”

Grubješić: “Svedočimo da proširenje ne stoji visoko na agendi čak ni nemačkog predsedavanja EU”

4 minuta za čitanje
0
81
Suzana Grubješić

Beograd, 10. decembar 2020. – To što Evropska unija neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom, odnosno što je blokiran razgovor  o proširenju EU, stvara probleme Srbiji ,ali istovremeno ruši kredibilitet EU a i gasi  i ono malo entuzijazma što postoji za evropske integracije na našoj strani, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Ona navodi da blokada zaključaka o proširenju mogla da ima loše posledice po dijalog Beograda i Prištine i proces rešavanja pitanja Kosova

“U pitanju je presedan koji se dosad nije dešavao. To konkretno znači da Severna Makedonija i Albanija neće dobiti datum za pregovore i otpočeti pregovore, da Severna Makedonija neće dobiti pregovarački okvir i to najverovatnije znači da neće biti zakazana međuvladina konferencija Srbija-EU do kraja godine”, napominje Grubješićeva i dodaje da čitava atmosfera u Evropi ne ide u korist proširenja.

Ona kaže da se najveća bitka vodi oko evropskog budžeta, blokade Mađarske i Poljske, da su pregovori o Bregzitu u ćorsokaku…

“Uz sve to imamo i Covid-19, kao i posledice pandemije. Svedočimo da proširenje ne stoji visoko na agendi čak ni nemačkog predsedavanja EU što se isprva nije očekivalo. Sve u svemu – ovo je loša poruka regionu koja umanjuje ionako ne veliki entuzijazam za napredovanje i reforme ka Uniji ali ona i podriva kredibilitet same EU”, ocenjuje Grubješić.

Ona podseća da je još u junu, kada takođe nije došlo do otvaranja poglavlja sa Srbijom, francuski predsednik Emanuel Makron upozorio da bi to moglo da ima loše posledice po dijalog Beograda i Prištine i proces rešavanja pitanja Kosova.

Upitana za uticaj neotvaranja poglavlja na dijalog BG-PR, kaže da može samo da ponovi isto što i Makron.

“Sasvim je izvesno da će uslediti nedostatak entuzijazma da se brže i hrabrije ide ka političkom rešenju za Kosovo”, ukazuje Grubješić.

Kaže da Nemačka, kao najmoćnija članica EU, nije uspela da za vreme svog predsedavanja odblokira proces proširenja i tu vidi najveći problem.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, iz…