Naslovna Politika Gruhonjić: Od Vučićeve posete Kosovu najveću štetu imaće obični građani Kosova, kako Srbi, tako i Albanci

Gruhonjić: Od Vučićeve posete Kosovu najveću štetu imaće obični građani Kosova, kako Srbi, tako i Albanci

5 min read
0
521
Dinko Gruhonjić

Sarajevo, 9.septembar 2018. – Dinko Gruhonjić, urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, za Klix.ba je analizirao dvodnevnu posetu Kosovu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove poruke koje je uputio.

Vučićev “nastup” Gruhonjić je ocenio glumom i direktnim provociranjem Albanaca.

Mi u Srbiji živimo u svakodnevnom političkom rijalitiju koji diktiraju Aleksandar Vučić i njegovi Gebelsi. Njegov nastup na Kosovu je neprestano glumatanje, a to je tokom svoje čitave karijere samo i radio. Laž i gluma. Mene najviše čude oni koji se čude zašto je Vučić lažov”, kazao je Gruhonjić za Klix.ba.

Gruhonjić smatra kako će od ove Vučićeve posete Kosovu najveću štetu imati obični građani Kosova, kako Srbi, tako i Albanci.

Na ovaj način se, kroz očigledni pakt nacionalista, cementiraju večiti sukobi i negira se svaka mogućnost bilo kakvog normalnog života. Vučić je na Kosovu vrlo otvoreno provocirao pokušavajući posetiti neke krajeve na Kosovu gde su rane još uvek sveže, poput dreničkog kraja, gde nije ni pokušao da se izvini za užasne masakre koje je srpska vojska i policija počinila tokom ’90-tih godina. Umesto pijeteta žrtvama, gurao im je prst u oko”, smatra on.

On naglašava da posle ovakvih poseta, kakva je bila Vučićeva Kosovu, ostaje samo spržena zemlja i još teži život.

Ja u konačno rešenje na Kosovu, kada je u pitanju politika Aleksandra Vučića, ne verujem. On vodi šibicarsku politiku koja je ustvari spoljna  politika Srbije koja se može sažeti u jednoj rečenici koja glasi: ‘Ako vi nama ne date pare, mi ćemo praviti probleme na Balkanu’. Naravno takve poruke su upućene zapadnim silama, a te sile iz ko zna kojih razloga drže Vučića u političkom životu”, kazao je Gruhonjić za Klix.ba.

Dodaje da Vučić nema nikakvu poruku, već će nastojati da oteže s ovim pitanjem dokle god bude mogao.

Vučić je tokom dvodnevne posete Kosovu posetio neka sela u subotu, ali u nedelju, kada je nameravao posetiti selo Banje u dreničkom kraju nije uspeo, jer su Albanci postavili barikade.

Pa taj kraj je u ratu na Kosovu najviše stradao. To vam je kao da je došao u Srebrenicu da širi ‘srpsku stvar’. To je bila smišljena provokacija da bi sebe prikazao kao heroja”, naglašava Gruhonjić.

Gruhonjić smatra da je i priča o razgraničenjima i menjaju granice samo taktički potez da bi se dobilo na vremenu.

Takva ideja je s one strane razuma, s obzirom da bi etničko razgraničenje između Srba i Albanaca neminovno imalo svoju lančanu reakciju i na BiH, od koje Srbija nije niti će dići svoje šape. Nacionalisti nikada ne pričaju o ljudima, već o teritoriju, a nakon toga slede etnička čišćenja i zločini”, zaključuje Gruhonjić za Klix.ba.

 

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

EU ima priliku da smanji zagađenje vazduha iz termoelektrana na Zapadnom Balkanu

Prag, 20. februar 2019. – Zastarelih 16 termoelektrana na ugalj u zemljama Zapa…