Naslovna Politika Grupa javnih ličnosti podnela je predstavku Evropskom sudu za ljudska prava

Grupa javnih ličnosti podnela je predstavku Evropskom sudu za ljudska prava

2 minuta za čitanje
0
283
Evropski sud za ljudska prava

Beograd, 9. maj 2019. – Grupa javnih ličnosti podnela je, preko pravnih zastupnika, predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, jer su u medijskoj kampanji bili označeni kao "strani agenti", koji nameravaju da "stvore haos", "sprovedu nasilje" i "ubiju premijera", potvrdila je večeras FoNetu novinarka Tamara Skrozza.

U predstavci se ukazuje da je Skrozzi, Antoneli Rihi i Vukašinu Obradoviću, kao i aktivisti civilnog sektora Iliru Gašiju povređeno pravo na pravično suđenje.

Oni napominju da im je ugroženo i pravo na slobodno izražavanje, pravo na delotvorni pravni lek i uskraćeno pravo na poštovanje privatnog života i zaštitu njihovog psihičkog i fizičkog integriteta

U predstavci se podseća da je kampanja protiv njih pokrenuta 27. maja 2016. godine na desničarskom sajtu "Srpski sabor Zavetnici", a zatim na TV Pink i u tabloidu Informer.

Podnosioci predstavke su 4. avgusta 2016.godine podneli krivičnu protiv odgovornih lica u ovim medijima, koja su teretili za nekoliko krivičnih dela.

Više javno tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu podnosilaca.

Potom je Apelaciono javno tužilaštvo odbilo prigovor podnosilaca, da bi i Ustavni sud odbacio njihovu žalbu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…