Naslovna Civilno društvo Grupa za slobodu medija organizuje protest solidarnosti sa novinarima i redakcijom TV N1

Grupa za slobodu medija organizuje protest solidarnosti sa novinarima i redakcijom TV N1

4 minuta za čitanje
0
154
N1 redakcija

Beograd, 15. oktobar 2019 . – Grupa za slobodu medija organizovaće u sredu u 18 sati ispred zgrade Vlade Srbije protest “Novinari protiv fantoma” zbog učestalih napada na Televiziju N1..

Neposredan povod je incident kad su nepoznate osobe ubacile u ponedeljak uveče oko 500 letaka u dvorište zgrade u kojoj rade novinari televizije N1.

Na lecima je ispisano “Republika Srbija, doviđenja. Dobrodošli u Luksemburg”, a Grupa za slobodu medija je ocenila da je to “sasvim jasna” poruka da novinari koje režim ne uspeva da kontroliše nisu dobrodošli u Srbiji, da “za njih nema mesta ovde i da bi ih trebalo proterati, izbrisati, onemogućiti”.

Napali su medij koji se najdalje i najviše čuje kad izveštava o onome o čemu režimski mediji ćute, na primer o trgovini oružjem po povlašćenim cenama za oca ministra policije i potpredsednika vlade, ili o hapšenju uzbunjivača iz Krušika koji se usudio da o tome obavesti novinare. Znamo šta se dogodilo kad su se fantomi prvi put pojavili, pre tri i po godine u Savamali, pa nam je i ta poruka sasvim jasna – sravniti sa zemljom. U ovom slučaju ne privatnu imovinu građana, nego one koji svoj posao obavljaju profesionalno”, navodi se u saopštenju.

Podsetili su da su se leci pojavljivali u proteklih mesec dana na više lokacija u Beogradu.

Prvo po gradu, pa malo bliže samoj redakciji, pa još bliže ka ulazu, da bi sinoć leci bili bačeni na sam prag novinarima. To je još jedna zastrašujuća poruka – mi smo vam sve bliže. Policija za sve to vreme nije uspela da uđe u trag fantomima koji šalju preteće poruke. Ko štiti fantome koji kidišu na novinarske redakcije?”, upitala je Grupa za slobodu medija.

Navodi se da je, prema Bazi napada na novinare, koju vodi Nezavisno udruženje novinara Srbije, do kraja septembra ove godine zabeleženo 89 incidenata.

Ovi napadi događaju se kao logična posledica organizovane hajke koju inspiriše vrh vlasti potpomognut tabloidima”, piše u saopštenju.

Grupu za slobodu medija čini više od 200 organizacija i pojedinaca iz medijskog i nevladinog sektora.

Zahtevamo da nadležne institucije hitno učine sve da se otkriju fantomi koji nasrću na N1, ali i njihovi nalogodavci. Zahtevamo i da najviši državni zvaničnici prestanu da vređaju i diskriminišu nezavisne medije i novinare i kreiraju atmosferu linča u kojoj nijedan nezavisni novinar nije siguran”, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …