Naslovna Društvo Gutereš: Odgovor na pandemiju korona virusa uskladiti s klimatskim ciljevima

Gutereš: Odgovor na pandemiju korona virusa uskladiti s klimatskim ciljevima

4 minuta za čitanje
0
128
Antonio Guteres

Njujork, 22. april 2020. – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je vlade država sveta da u svojoj borbi protiv ekonomskih posledica pandemije korona virusa uzmu u obzir još ozbiljnije vanredno stanje izazvano klimatskim promenama.

Povodom Dana planete Zemlje, koji se ove godine obeležava 50. put, Gutereš je poručio da međunarodna zajednica mora da radi zajedno jer “gasovi sa efektom staklene bašte, baš kao ni virusi, ne poštuju nacionalne granice“.

U trenutku kada se na globalnom nivou vodi borba između investitora koji podržavaju “zelenu ekonomiju” i industrijskih lobista koji se zalažu za slabije klimatske regulative, Gutereš je upozorio vlade na spasavanje industrija koje izazivaju velika zagađenja.

Na ovaj Dan planete, sve oči su uprte u pandemiju COVID-19, najveći test s kojim se svet suočava od Drugog svetskog rata. Ali postoji i drugo, još ozbiljnije vanredno stanje – ekološka kriza ove planete“, rekao je Gutereš u video poruci objavljenoj na vebsajtu UN.

Klimatski poremećaji se približavaju tački bez povratka. Moramo odlučno da delujemo da bi zaštitili našu planetu i od korona virusa i od egzistencijalne pretnje klimatskih promena. Moramo da pretvorimo oporavak u priliku da radi budućnosti stvari uradimo kako treba“, izjavio je šef UN.

Gutereš je apelovao da se ogroman novac koji se koristi za oporavak od pandemije upotrebi i za otvaranje novih poslova i radnih mesta kroz “čistu, zelenu tranziciju“.

Savetovao je vladama da koriste svoju fiskalnu politiku da sprovedu zaokret od “sive ka zelenoj” ekonomiji.

Novac poreskih obveznika koji se koristi za spasavanje biznisa treba da bude povezan sa otvaranjem ‘zelenih’ radnih mesta i održivim razvojem“, kazao je Gutereš.

Javna sredstva, dodao je, treba da budu investirana u budućnost, ne prošlost, i da se ulažu u održive sektore i projekte koji pomažu životnoj sredini i klimi. “Zagađivači moraju da počnu da plaćaju za svoje zagađivanje”, kazao je Gutereš.

Ekonomske mere koje su SAD, Kina i evropske zemlje do sada donosili u borbi protiv posledica pandemije uglavnom su se fokusirale na smanjivanje štete u postojećim industrijama i izbegavanje globalne depresije.

Ipak, protekle sedmice ministri Nemačke, Francuske i drugih članica EU su signalizirale podršku kasnijim akcijama koje bi bile usklađene sa klimatskim ciljevima, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

YUCOM: Sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, pravo na obaveštenost u fokusu treće analize “Ljudska prava i Covid -19”

Beograd, 18. maj 2020. – U Republici Srbiji, u cilju sprečavanja širenja zaraze i po…