Naslovna Politika Gutereš: Odmah uvesti primirje svuda u svetu

Gutereš: Odmah uvesti primirje svuda u svetu

2 minuta za čitanje
0
155
Antonio Guteres

Njujork, 23. mart 2020. – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je da se odmah uvede primirje svuda u svetu da bi se naspram „žestine“ pandemije korona virusa sačuvali najosetljiviji civili u zemljama u sukobu.

Žestina s kojom napada virus, dobro pokazuje da je ratovanje suludo“, rekao je Gutereš u kratkom obraćanju u sedištu UN ne navodeći ni jednu zemlju.

Prvi slučaj zaraženog korona virusom prijavljen je u Siriji, zemlji razorenoj desetogodišnjim ratom, a obolelih ima i u Demokratskoj Republici Kongo i Avganistanu.

Stručnjaci i diplomate strahuju da će virus odneti mnogo života u zemljama u sukobu, mahom siromašnim i sa slabijim zdravstenim sistemima nego drugde.

Došlo je vreme da ostavimo oružane sukobe po strani i usmerimo napore na pravu borbu našeg života. Položite oružje, utišajte topove, prekinite vazdušne udare“, apelovao je Gutereš i rekao da je to presudno da bi se uspostavili koridori humanitarne pomoći koji će spasti živote.

Pozvao je zemlje sveta da prekinu „pošast rata“ i da se bore protiv bolesti koja „razara sadašnji svet“, naglasivši da to treba da počne prekidom oružanih borbi „svuda i odmah“.

Gutereš je prošle nedelje apleovao na solidarnost s najsiromašnijim i najosetljivijim zemljama da bi se sprečilo da bude „miliona“ umrlih.

UN su najavile da će u sredu objaviti plan za svetski humanitarni odgovor na pandemiju korona virusa stvaranjem fonda posvećenog medjunarodnoj borbi protiv bolesti KOVID19.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Grupa Socijalisti i demokrate: Vučić bezobzirno ignorisao bezbednost građana radi političke koristi

Brisel, 08. jul 2020. – Grupa Socijalisti i demokrate (S&D) u Evropskom parlamentu (EP…