Naslovna Politika Han: Dijalog se ne sme dovesti u pitanje

Han: Dijalog se ne sme dovesti u pitanje

7 minuta za čitanje
0
597
Johanes Han

Brisel, 16. januar 2017. – Evropska unija smatra da tenzije u odnosima Beograda i Prištine ne smeju da ugroze dosadašnje rezultate postignute u normalizaciji odnosa i da dve strane treba da rešavaju otvorena pitanja dijalogom.

To se moglo čuti u Briselu povodom napetosti nastalih pošto je voz iz Beograda, sa sprskim simbolima i parolama, 14. januara sprečen da uđe na Kosovo. Tim povodom su Beograd i Priština razmenili oštre reči uz međusobne optužbe za izazivanje napetosti. Deo srpske opozicije je posebno kritikovao zapaljive izjave predsednika Srbije.

Evropski komesar Johanes Han izjavio je 16. januara u Briselu da se "ne sme dovesti u opasnost ono što je dosad ostvareno u dijalogu Beograd-Priština" i da se "mora gledati napred, a ne unazad".

On je to rekao dolazeći na zasedanje šefova diplomatija EU na pitanje novinara kako gleda na zategnutost izmedju Prištine i Beograda zbog sprečavanja voza iz Srbije da udje na Kosovo i izjave srpskog predsednika Tomislava Nikolića da bi bio spreman da uputi i vojsku na Kosovo ako bi tamo bili ugroženi životi Srba.

Na pitanje ne gleda li Srbija time unazad, Han je naglasio "svi oni koji gledaju unazad, ne gledaju napred".

Na zasedanju šefova diplomatija EU glavne teme su krize u Siriji i na Bliskom istoku, a nije predvidjena nikakva rasprava o Zapadnom Balkanu i proširenju.

Najnoviji incident u regionu, ovog puta između Beograda i Prištine, izbio je pošto su vlasti u Beogradu  rešile da simbolično, posle dve decenije, obnove direktnu železničku liniju Beograd-Kosovska Mitrovica. Kosovska Mitrovica je već povezana redovnom linijom sa Kraljevom, a ovo je, kako su isticali zvaničnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, trebalo da bude samo njen produžetak.

Međutim, način na koji je to učinjeno protumačen je u Prištini kao provokacija i pokušaj destablizacije. Na vozu u bojama srpske zastave bilo je ispisano na dvadesetak jezika „Kosovo je Srbija”, a ukrašen je freskama iz srpskih manastira koji su pod zaštitom Uneska.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je odbacio navode Prištine da su freske i ikone oslikane po vozu predstavljale pravokaciju i dodao da nije bio upoznat s izgledom voza, dok to nije video na televiziji.

Voz, međutim, nije stigao u Kosovsku Mitrovicu, pošto je zaustavljen u Raškoj, a Vučić je rekao da je to učinjeno po njegovom nalogu jer su Albanci i njihove specijalne snage pokušale da miniraju deo pruge i hteli da uhapse mašinovođu i putnike voza.

Kosovski predsednik Hašim Tači je pak rekao da je dolazak tog voza na Kosovo u suprotnosti sa kosovskim Ustavom zbog čega je naredio da se vozu po svaku cenu zabrani ulazak na Kosovo.

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da su događaji u vezi s vozom bili nepotrebna situacija koju je izazvala Srbija. On je zahvalio SAD i zemljama članicama EU, kako je rekao, na podršci institucijama Kosova u rešavanju problema zbog najavljenog dolaska voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu.

Vučić je 14. januara rekao da je razgovarao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini i da joj je kazao da je Srbija nezadovoljna reakcijom EU.

Portparolka za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije Maja Kocijančič izjavila je 14. januara da Beograd i Priština sva otvorena pitanja moraju da rešavaju dijalogom.

Kocijančič je agenciji Beta povodom zahteva kosovske ministarke Edite Tahiri da EU zaustavi voz na liniji Beograd – Kosovska Mitrovica, rekla da je dijalog najbolji način za rešavanje svakog pitanja od zajedničkog interesa.

"Bilo koji problem, Beograd i Priština treba da rešavaju u duhu normalizacije odnosa", rekla je Kocijančič i dodala da je "konstruktivno učešće u dijalogu suštinski preduslov da obe strane napreduju na svom putu ka EU".

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…