Naslovna Vesti Han: Regionalno partnerstvo za veći uticaj na živote dece u regionu Jugoistočne Evrope

Han: Regionalno partnerstvo za veći uticaj na živote dece u regionu Jugoistočne Evrope

5 minuta za čitanje
0
495
Johanes Han

Brisel, 8 avgust 2016 – Evropska unija i UNICEF su proširili važno regionalno partnerstvo čiji je cilj zaštita dece od nasilja i bolje uključivanje dece sa teškoćama u razvoju u društvo, saopšteno je iz Evropske komisije.

Partnerstvo treba da  doprinese poboljšanju koordinacije za višesektorske odgovore na nasilje nad decom. Ključni stručnjaci će dobiti bolje podatke, inovativne alate, znanja i mehanizme za sprečavanje ili odgovor na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje i za smanjivanje socijalne udaljenosti između dece sa i bez invaliditeta.

Važno je podsetiti da od 2011. godine, UNICEF i EU rade zajedno sa zemljama koje su trenutno u procesu pridruživanja EU, kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Srbija i Turska. Ovo partnerstvo se sada proširilo kako bi uključili Kosovo, Crnu Goru i Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju. Od ove godine se Evropski forum osoba sa invaliditetom (EDF) pridružio partnerstvu.

Prema rezultatima Unicef izveštaja nasilje je svakodnevna stvarnost za hiljade dece širom jugoistočne Evrope. Podaci pokazuju da je više od 50 posto dečaka i devojčica starosti od 2-14 godina (a u nekim zemljama više od 70 posto) bilo izloženo barem jednom obliku stroge fizičke ili psihičke kazne koje su izvršili članovi porodice. 

Situacija dece sa teškoćama u razvoju je još komplikovanija: često su odvojena od svojih porodica, puno ih je u rezidencijalnim ustanovama, ne idu u školu i isključena su iz svakodnevnog javnog života. Suočavaju se sa predrasudama, stigmom i veoma izraženom diskriminacijom. Mnoga deca sa teškoćama u razvoju su “nevidljiva” – nisu u službenim podacima. Ova deca imaju gotovo četiri puta veće šanse da iskuse nasilje.

EU i UNICEF će tokom naredne tri godine donirati 5,89 miliona evra – od čega 5 miliona evra dolazi iz EU – za ovo regionalno partnerstvo.  U skladu sa tim, EU i UNICEF obećavaju da će nastaviti snažno zagovaranje da svako dete bude zaštićeno od svih oblika nasilja i da bude ravnopravan član društva.

Prema rečima  Johanesa Hana, komesara EU za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, ovo partnerstvo može imati veliki uticaj na živote dece u regionu Jugoistočne Evrope. On navodi da se Evropska unija oslanja na stručnost i znanje partnera (UNICEF i EDF) kako bi zajedno uticali na politike koje se odose na decu žrtve nasilja i decu sa teškoćama u razvoju.

 Istovremeno, navodi Han,  ključno je da pomoći civilno društvo i organizacije na lokalnom nivou  koje rade u oblasti zaštiti dece i promovisanju inkluzije dece u društva. Prema tome, veliki deo sredstava biće namenjen podršci malim organizacija civilnog društva kako bi se postigla stvarna promaenu i održiva poboljšanja svakodnevnog života i budućnosti dece, rekao je Han. .

 

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CINS: Nismo odgovorni za zloupotrebu objavljenih, nesumnjivih i dokazanih činjenica

Beograd, 01. decembar 2020. – Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saopštenju…