Naslovna Društvo Hiber: Prepisivanje nikad nije bilo dozvoljeno

Hiber: Prepisivanje nikad nije bilo dozvoljeno

2 minuta za čitanje
0
293
Dragor Hiber

Beograd, 30. septembar 2019. –  Nekadašnji predsednik Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univeztiteta (BU) Dragor Hiber izjavio je da se provera nečijeg doktorata ne može ograničiti na period posle donošenja Pravilnika iz 2016.

On je to izjavio komentarišući primedbu o retroaktivnosti u slučaju aktuelnog ministra finansija Siniše Malog.

Svi koji otvaraju pitanje retroaktivnosti u slučajevima koji su u žiži javnosti, a za mene slučaj Siniše Malog nije jedini, treba sebi da postave pitanje: da li misle da je pre donošenja važećih univerzitetskih pravilnika na Beogradskom univerzitetu bilo slobodno prepisivati?“, rekao je Hiber za list Danas, povodom primedbe premijerke Ane Brnabić da se o doktoratu Malog, iz 2013, odlučuje po Pravilniku iz 2016.

Što bi“, nastavio je Hiber, „za krađe u privatizaciji rekli u jednoj susednoj zemlji ‘ko je jamio, jamio je’, osudićemo samo one koji su prepisivali posle usvajanja Pravilnika o postupku uvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova iz 2016. godine“.

Tako, naravno, ne može biti“, naglasio je Hiber, profesor Pravnog fakulteta u penziji.

On je podsetio da je prepisivanje bilo najteži etički prestup i pre donošenja pravilnika i da je u okviru BU decenijama unatrag radio Etički odbor koji se bavio sankcijama ove vrste prestupa.

Prema njegovim rečima, pravilnikom je preciziran postupak za utvrđivanje odgovornosti.

One koji se pozivaju na pravna pravila u ovom slučaju, na zabranu retroaktivnosti, treba podsetiti i na pravilo da zabrana retroaktivnosti ne važi za procesne norme“, rekao je Hiber.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ćurčić:Teret krize u našoj zemlji platiće najsiromašniji među nama i to je odluka ove države

Beograd, 16. oktobar 2020. – Srbija spada među zemlje sa najvećom nejednakošću u Evropi, z…