Naslovna Civilno društvo Himna “Hej, Sloveni” na poslednjem ispraćaju Borke Pavićević

Himna “Hej, Sloveni” na poslednjem ispraćaju Borke Pavićević

2 minuta za čitanje
0
546
Borka Pavićević

Beograd, 3. jul 2019. – Ispraćaj za kremaciju nedavno preminule dramaturškinje Borke Pavićević, održan je na Novom groblju u Beogradu.

Dramaturškinja i direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević preminula je u Beogradu 30. juna 2019. u 72. godini života.

Prijatelji, ličnosti iz kulturnog, javnog i političkog života porodici su izjavili saučešće u kapeli za kremaciju.

Među prisutnima bili su Ružica Đinđić, Sonja Liht, glumci Nikola Đuričko i Svetozar Cvetković, kao i predsednik Nove stranke Zoran Živković, potpredsednik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović.

Pavićević je ispraćena za kremaciju uz himnu „Hej Sloveni“.

Rođena je 1947. u Kotoru, diplomirala je dramaturgiju 1971. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je i magistrirala 1976. godine.

U Ateljeu 212, u dramaturškom odeljenju, radila je 10 godina, u BITEF-u 20 godina, a bila je i dramaturg u drugim pozorištima u Beogradu, kao i u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani i Subotici.

Osnivač je teatra Nova osećajnost u staroj beogradskoj Pivari, učesnica pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar).

Pavićević je bila umetnička direktorka Beogradskog dramskog pozorišta, učesnica Civilnog pokreta otpora i članica Beogradskog kruga, udruženja slobodnih intelektualaca, od njegovog osnivanja.

Borka Pavićević je bila i među osnivačima Pokreta slobodnih građana.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…