Naslovna Društvo Zdravstvo Hitna pomoć dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje hitne medicinske pomoći

Hitna pomoć dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje hitne medicinske pomoći

4 minuta za čitanje
0
767

Beograd, 10. maj 2017. – Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je da je Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć postupio "suprotno propisima, profesionalnim standardima i etičkim pravilima ponašanja" kada je 11. aprila saopštio da neće moći da interveniše u centru Beograda zbog održavanja protesta "Protiv diktature".

Zaštitnik je preporučio Gradskom zavodu da građanima uputi izvinjenje zbog "uznemiravajuće sadržine u navedenom saopštenju" i ukazao na potrebu da Ministarstvo zdravlja preispita radno-pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi.

Zaštitnik je u saopštenju kazao da je najavom da neće izvršavati svoje zakonom i etičkim kodeksom utvrđene dužnosti, Hitna pomoć "dovela u pitanje izvesnost ostvarivanja prava građana na pružanje hitne medicinske pomoći i neopravdano i neracionalno uznemirila javnost".

"U spornom saopštenju najavljeno je da hitna pomoć neće biti u mogućnosti da interveniše u centralnim gradskim ulicama u periodu od 18.00 do 21.00 zbog blokade saobraćaja izazvane protestima, koji su se tih dana odvijali u Beogradu. Takvim saopštenjem naneta je velika šteta ugledu te zdravstvene ustanove", naveo je zaštitnik.

Ombudsman je kazao da je i nakon upućene urgencije, saradnja sa Gradskim zavodom za hitnu pomoć izostala jer ta ustanova nije dostavila zaštitniku dokumentaciju koja je od značaja za postupak koji je vodio.

On je zatražio i kopiju odgovarajućeg akta te zdravstvene ustanove kojim je Nada Macura određena kao ovlašćeno lice za odnose sa javnošću.

Zaštitnik je preporučio Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu da bez odlaganja, putem sredstava javnog informisanja, kao i na svojoj zvaničnoj internet strani, građanima uputi izvinjenje zbog "uznemiravajuće sadržine date u navedenom saopštenju".

"Potrebno je i da Ministarstvo zdravlja preispita radno-pravni status i radno angažovanje svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi koji su ispunili zakonski uslov za odlazak u starosnu penziju, da li je svakom od njih donet odgovarajući pravni akt o prestanku radnog odnosa, kao i da li su nakon toga i dalje radno angažovani u istoj zdravstvenoj ustanovi i, ukoliko jesu, po kom osnovu", piše u saopštenju.

Dodaje se da će Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć i Ministarstvo zdravlja obavestiti Zaštitnika građana o postupanju po upućenim preporukama u roku od 15, odnosno 60 dana.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Zdravstvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Istraga u Kliničkom centru Vojvodine zbog teksta Ane Lalić

Beograd, 14. maj 2020. – Klinički centar Vojvodine (KCV) sproveo je internu istragu …