Naslovna Civilno društvo Hitno pokrenuti proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Šešelju

Hitno pokrenuti proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Šešelju

3 minuta za čitanje
0
338
Narodna skupština Republike Srbije

Beograd, 06. februar 2020. – Novopazarske organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Urban-In najoštrije su osudile napad članova i simpatizera Srpske radikalne stranke na aktiviste nevladinih organizacija u beogradskoj opštini Stari grad.

Organizacije su od Skupštine Srbije zatražile da hitno pokrene proceduru oduzimanja poslaničkog mandatalideru SRS Vojislavu Šešelju.

Smatramo da je i ovaj napad radikala, direktan rezultat, ne samo ignorisanja, nego i prećutne podrške od strane sadašnjih vlasti višegodišnjeg bahatog nasilničkog ponašanja osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja, kontinuiranog širenja njegovih profašističkih ideja, kao i negiranja ratnih zločina i genocida, presuđenih u međunarodnim sudovima“, navele su u saopštenju ove organizacije.

One upozoravaju da takvo ponašanje nanosi ogromnu štetu svim građanima i državi Srbiji, a naročito manjinskim zajednicama i njihovim odnosima sa većinskim narodom.

Organizacije su od Skupštine Srbije zatražile da hitno pokrene proceduru oduzimanja poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju i na taj način prekine kršenje Zakona o narodnim poslanicima koje je sama donela.

Samo tako će vladajuća većina pokazati da ne podržava Šešeljevu rušilačku politiku i ne stoji iza podrške ratnim zločinima i zločincima, promovisanja netolerancije prema drugačijima, ultranacionalističkih divljanja, anticivilizacijskog ponašanja…“, ukazuje se u saopštenju.

Novopazarske organizacije uputile su i zahtev policiji i sudstvu da hitno procesuiraju neposredne izvršioce i nalogodavce vandalskog napada na aktiviste nevladinih organizacija i da o tome obavesti javnost.

U saopštenju se ocenjuje da posebno negativno svetlo na ceo događaj baca i činjenica da se napad desio u zgradi beogradske opštine Stari Grad gde je organizovana promocija Šešeljeve knjige kojom negira genocid u Srebrenici, te poručuje vlastima na svim nivoima da spreče korišćenje javnih prostora, finansiranih novcem svih građana za promovisanje retrogradnih, štetnih i anticivilizacijskih ideja.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 18. septembar 2020. – Otvorene su prijave na konkurs za novinarsku nagrad…