Naslovna Društvo Životna sredina Holandija: Najveći vetropark pušten u rad

Holandija: Najveći vetropark pušten u rad

3 minuta za čitanje
0
885
vetropark

Amsterdam, 09. maj 2017. – Jedan od najvećih svetskih vetroparkova na moru sa 150 vetroturbina pušten je u rad u Severnom moru kod Holandije, objavio je direktor preduzeća Džemini (Gemini). Vetropark bi trebalo da zadovoljava energetske porebe 1,5 miliona stanovnika.

Vetropark Džemini nalazi se na 85 kilometara od severne obale Holandije.

Ova postrojenja će u narednih 15 godina isporučivati energiju za 1,5 miliona stanovnika. Pun kapacitet je 600 megavata, a planirano je da se obnovljivim izvorima snabdeva 785.000 holandskih domaćinstava.

"Zvanično smo ušli u operativnu fazu", rekao je direktor Džemini vetroparka Matijas Hag.

Ovaj projekat vredan 2,8 milijardi evra osmišljen je 2010. U projektu su učestvovali i kanadska kompanija za obnovljive enrgije Nordlend pauer, kao i nemačka grupa Simens vind pauer (Siemens Wind Power) koja je proizvela turbine, holandska inižinjerska firma za ofšor projekte Van Ord (Oord) i kompanija za preradu otpada HVC.

Hag je rekao da će se samo iz ovog vetroparka isporučiti 13% obnovljivih energija koje se potroše u Holandiji, i 25% energije vetra.

Projekat bi trebalo da smanji emisije ugljen dioksida za 1,25 miliona tona, navodi kompanija Džemini.

Holandija je u velikoj meri zavisna od fosilnih goriva, iz kojih se dobija 95% energije u toj zemlji, pokazao je 2016. izveštaj ministarstva za ekonomska pitanja. Holandija se obavezala da će do 2020. godine povećati udeo obnovljivih izvora poput vetra i sunca na 14%, do 2023. na 16%, a do 2050. bi trebalo da ima nulti bilans emisija ugljen dioksida, odnosno da sve eventualne emisije neutrališe posebnim merama.

Hag smatra da se u Holandiji Džemini smatra "odskočnom daskom" i da je ova kompanija pokazala da se veoma veliki projekat može izgraditi na vreme i u veoma bezbednom okruženju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Životna sredina
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Gutereš: Odgovor na pandemiju korona virusa uskladiti s klimatskim ciljevima

Njujork, 22. april 2020. – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je vlade drž…