Naslovna Politika Hristov: Etika je ključ za borbu protiv lažnih vesti i nedemokratskih društvenih kretanja

Hristov: Etika je ključ za borbu protiv lažnih vesti i nedemokratskih društvenih kretanja

5 minuta za čitanje
0
148
Aleksandra Hristov

Beograd, 6. februar 2019. – Mediji u Srbiji su često sredstvo širenja lažnih vesti, izjavila je FoNetu konsultantkinja za strateške komunikacije Aleksandra Hristov i ocenila da je na eliti velika odgovornost da radi u interesu javnosti.

Hristov je, za serijal Press Extra, ocenila da "istina strada" kada određene interesne grupe pokušavaju da obmanu javnost, povrede pojedince i ugroze političke organizacije, organizacije, institucije i države.

Čitavi timovi iz domena komunikacije, umesto da rade u javnom interesu, na neetičan način rade protiv gađana i države, rekla je Hristov novinarki Sandri Krstanović Živković.

Zato su, kako je objasnila, bitni slobodni mediji, čija je dužnost da rade u javnom interesu, bez obzira na vlasništvo, oslobođeni uticaja države, političkih stranaka i oglašivača.

Naravno, i jake institucije, uključujući i nezavisno sudstvo, koji bi trebalo da spreče poltičke grupacije da šire neistine, dodala je ona i predočila da je širenje lažnih vesti, razvojem interneta, dobilo neslućene razmere.

Na društvenim mrežama mogu se izneti ozbiljni stavovi, ali i emotivni, kao odraz sreće ili frustracije, obrazložila je Hristov.

Ona smatra da mejnstrim mediji u Americi i Evropi maksimalno pokušavaju da se izbore protiv lažnih vesti, za razliku od medija u Srbiji, koji su često sredstvo širenja lažnih vesti.

Kao pozitivan primer, pomenula je Harvard univerzitet, koji je uveo etiku na katedri za programiranje, kako bi studenti naučili da rade u korist zajednice i odupru se različitim nedemokratskim modelima.

Ogromna je odgovornost mejinstrim medija u selekciji i prenošenju informacija, poručila je Hristov, koja misli da bi žrtve lažnih vesti trebalo da primene sva zakonom dozvoljena i civilizovana sredstva da bi se odbranile i ostvarile svoja prava.

Demokratskom društvu su neophodni slobodni mediji koji ne mogu da postoje bez čestitih novinara i urednika, koji neće pristati da plasiraju lažne vesti zato što to nekome odgovara, naglasila je Hristov.

Od javnosti se, kako napominje, ne može očekivati da bude medijski pismena, već je odgovornost na mejnstrim medijima da rade u opštem interesu.

Protiv lažnih vesti se borimo istinom, zasnovanom na činjenicama i dokazima, slobodom medija, jakim institucijama, poštovanjem profesionalnih standarda, kodeksa, zakona i edukacijom u oblasti etike, naglasila je Hristov.

Etika je ključ za borbu protiv lažnih vesti i nedemokratskih društvenih kretanja, ocenila je ona i podsetila da u Srbiji postoje i zakoni i medijski standardi, ali se ne primenjuju, ili se malo primenjuju.

Kako je primetila, promene koje ekonomiji, društvu i politici ubrzano donosi četvrta industrijska revolucija traže obrazovni sistem koji vaspitava o važnosti etički zasnovanih odluka.

Alternativa je ubrzana društvena devastacija i posrnuće u totalitarne fašističke modele, upozorila je Hristov.

Bez obzira na laži, istina će pobediti, ako se za nju jako i posvećeno bori, uverena je Hristov, koja zaključuje da se lažne vesti uvek kao bumerang vrate njihovim kreatorima i inspiratorima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Slovenački premijer želi drugi blok nuklearne centrale Krško

Ljubljana, 23. avgust 2019. – Slovenački premijer Marjan Šarec založio se za izgradn…