Naslovna Politika Evropska unija Hrvatska: Solidarnost sa novinarima i medijima koji su tuženi jer su radili svoj posao

Hrvatska: Solidarnost sa novinarima i medijima koji su tuženi jer su radili svoj posao

5 min read
0
140
novinari

Zagreb, 09. januar 2019. – Hrvatsko društvo pisaca (HDP) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izrazili su solidarnost sa novinarima i medijima koji su sudskim presudama proglašeni krivima "zato što su radili svoj posao".

Od Ministarstva kulture kao najodgovornije instance za medijsko zakonodavstvo, traže da se trgne iz nojevskog slepila i zaštiti slobodu izražavanja i spisateljsku nezavisnost, preneo je N1HRV.

"Država u kojoj se donose osuđujuće presude novinarima koji su izneli istinite činjenice o nekom političaru nije demokratska država u punom smislu reči", stoji u saopštenju HDP i HND.

Dodaju i kako država u kojoj je uobičajeno da se sudski traže ogromni novčani iznosi od novinara na ime tobožnjih pretrpljenih duševnih boli nije država koja garantuje slobodu izražavanja.

Takođe, ocenili su da država u kojoj se satiričari tretiraju kao kriminalci, dok se istinski kriminalci smatraju „snalažljivim ljudima“, ne može biti država koja ima svetlu budućnost.

U saopštenju su rekli da se presuda novinaru zbog istinitog izveštavanja, presuda portalu zbog satiričkog priloga, veliki broj sudskih tužbi koje podižu često isti političari i javne osobe tražeći velike novčane odštete, "događa nama, sada i ovde!"

"Kao pisci, autori mogućih „spornih“ tekstova, saradnici i čitaoci 'spornih' medija ne pristajemo na takvu polutansku demokratiju i društvenu regresiju", dodali su.

Apeluju da se prione promeni medijskih propisa i uređivanju odnosa na medijskom polju na način koji će omogućiti pluralizam mišljenja, istisnuti cenzuru i smanjiti pritisak na novinare i druge autore.

U saopštenju se traži i od političara da umesto podizanja tužbi pokažu svojim primerom kako se podstiče društveni dijalog i prihvata kritičko mišljenje.

Preporučili su im da se sete Volterovog saveta koji sažima bit demokratije, a koji glasi: "Ne slažem se niti s jednom rečju koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da takve reči izgovaraš".

Podseća se da je pre nekoliko dana News Bar osuđen zbog satiričnog teksta, pri čemu je sud izneo stav da se faktografski netačni navodi ne mogu smatrati satirom.

Zabeležen je i slučaj u kojem je tužiocu pravosnažno dosuđena visoka odšteta zbog duševne boli izazvane navodima iz autorizovanog intervjua u kojem se njegovo ime uopšte ne spominje.

Jedan hrvatski portal, takođe, osuđen je zbog izveštaja i prenošenja izjava sa javno održanog protesta.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…