Naslovna Vesti Srbija Hrvatska zabranila ubijanje napuštenih životinja

Hrvatska zabranila ubijanje napuštenih životinja

3 minuta za čitanje
0
706

Zagreb, 05. oktobar 2017. – Hrvatski sabor je izglasao Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje ubijanje napuštenih životinja.

Cilj zakona je da se udomi svaka napuštena životinja i obezbedi odgovarajuća veterinarska nega a skloništa za napuštene životinje finansiraće lokalne samouprave.

Javnosti najzanimljivija odredba novog zakona je zabrana ubijanja napuštenih životinja i osnivanje najmanje jednog "no kill" skloništa na području svake jedinice regionalne samouprave, u kojem je osigurano najmanje 50 smeštajnih mesta za životinje, a sve jedinice lokalne samouprave obvezne su da učestvuju u finansiranju osnivanja i rada skloništa, navodi se u saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede.

Zakon predviđa i kontrolu populacije "neželjenih" pasa, kao i bolji nadzor nad uzgojem pasa.

Hrvatske vlasti očekuju da će se broj napuštenih pasa smanjiti i da će većina postojećih skloništa moći da prihvati sve napuštene životinje i zadovolji propisane standarde.

 Ministarstvo je ocenilo da je Hrvatska nakon deset godina dobila Zakon o zaštiti životinja koji je svrstava u evropski vrh brige o životinjama.

U novom zakonu su radi zaštite i dobrobiti životinja propisane dodatne zabrane neodgovarajućeg postupanja prema životinjama.

Tako je, između ostalog, zabranjeno pucanje u životinje bez obzira na vrstu oružja ili sprave za pucanje, osim za potrebe omamljivanja ili usmrćivanja životinja te u svrhu zaštite sigurnosti ljudi i životinja, kao i bacanje petardi na životinje ili drugih pirotehničkih sredstava.

Zabranjeno je i držanje i korišćenje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnosti, osim u zoološkim vrtovima, i držanje u zatočeništvu medveda, osim u zoološkim vrtovima i skloništima.

Novi zakon predviđa i zabranu izlaganja pasa s kupiranim ušima i repovima, sa izuzetkom lovačkih pasa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…