Naslovna Vesti Svet HRW: Srbija da ne podilazi netoleranciji i omogući održavanje Europrajda

HRW: Srbija da ne podilazi netoleranciji i omogući održavanje Europrajda

4 minuta za čitanje
0
77
Human Rights Watch

Njujork, 02. septembar 2022. – Vlasti Srbije treba odmah da opozovu zabranu Evroprajda, zakazanog za septembar u Beogradu, i da rade sa organizatorima kako bi osigurale bezbednost učesnika, saopštila je međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW).

Direktor programa HRW za prava LGBT osoba Grem Rid izjavio je da odluka Vlade Srbije da otkaže Evroprajd predstavlja “sramnu predaju i implicitno odobravanje netrpeljivosti i pretnji protivpravnim nasiljem”.

Ulični protesti ekstremno desnih grupa i verskih subjekata su već održani. Sada Srbija ima obavezu da obezbedi i bezbednost i dostojanstvo učesnika Evroprajda. Umesto što oportunistički povlađuju grupama nastrojenim protiv ljudskih prava, srpske vlasti treba da rade sa organizatorima Evroprajda kako bi događaj učinili bezbednim i da garantuju pravo na mirno okupljanje“, naveo je Rid.

Dodao je da “pretnje uperene protiv dostojanstva i prava LGBT osoba zaslužuju ozbiljnu reakciju vlade” i da je “otkazivanje regionalnog događaja pogrešan potez“.

Organi za sprovođenje zakona, navodi HRW u saopštenju, “treba da se sete da su tu da zaštite učesnike događaja“, na osnovu sudske prakse u vezi sa ljudskim pravima u kontekstu parada ponosa.

Ta organizacija ocenjuje da opravdanje srpskih vlasti za otkazivanje Evroprajda 2022 veoma podseća na argumente Rusije za zabranu parada ponosa uz obrazloženje da bi one mogle da dovedu do nasilnih sukoba sa učesnicima kontraprotesta.

Evropski sud za ljudska prava odbacio je taj argument u predmetu Aleksejev protiv Rusije iz 2010. godine, kao kršenje prava na mirno okupljanje. Odbacujući argument ruske vlade, sud je ponovio da ‘nema dvosmislenosti’ u vezi sa pravom pojedinaca da se otvoreno identifikuju kao gejevi, lezbijke ili kao bilo koja druga seksualna manjina i da promovišu svoja prava i slobode, naročito upražnjavanjem prava na mirno okupljanje“, navodi HRW.

Kao članica Saveta Evrope, Srbija treba da se pridržava standarda Saveta u borbi protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, što uključuje to da države članice treba da obezbede slobodu mirnog okupljanja svima, bez ikakve diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, podseća HRW.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. avgusta da će vlast zabraniti održavanje parade ponosa u okviru panevropske manifestacije Evroprajd, zakazane za 17.  septembar. Kao razlog zabrane Vučić je naveo tenzije na severu Kosova i samit Otvorenog Balkana, a vlada Ane Brnabić je kasnije dodala “da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe događaj” ako bi bio održan, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Svet
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…