Naslovna Politika Evropska unija I pored kritika, većina građana Nemačke želi da Angela Merkel ostane kancelarka do kraja mandata

I pored kritika, većina građana Nemačke želi da Angela Merkel ostane kancelarka do kraja mandata

6 min read
0
121
Angela Merkel

Berlin, 15. mart 2019. – Pre godinu dana  počeo je treći mandat crno-crvene koalicione vlade nemačke kancelarke Angele Merkel.

I dok je godinu dana kasnije svega troje od desetoro Nemaca zadovoljno radom velike koalicije, Angela Merkel je, iako na meti kritike i daleko od popularnosti koju je uživala, i dalje najpopularnija ličnost na nemačkoj političkoj pozornici i većina građana želi da ona ostane kancelarka do kraja mandata.

Slično kao i u februaru, vladom koju čine Hrišćansko demokratska unija (CDU) Angele Merkel, bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU) i Socijaldemokratska partija Nemačke zadovoljno je svega 30% Nemaca, pokazuje redovno mesečno istraživanje nemačke javne televizije ARD.

Pre četiri godine, u istoj anketi, radom vlade bilo je zadovoljno 58% građana.

Na takav stav o vladi nadovezuje se i većinsko uverenje, koje deli 68% građana, da koalicioni partneri nisu našli odgovarajući model saradnje. Takođe, 70% ispitanih reklo je da im kod vlade nedostaje jedinstveni kurs.

Učesnici ankete uglavnom smatraju da su u određivanju tog kursa dominantne CDU (48%) ili CSU (14%), dok svega 16% u radu vlade vidi rukopis socijaldemokrata.

Kritiku na račun vladajućih stranaka već duže vreme prati i osrednja ocena rada kancelarke, ali je ona i dalje u pozitivnoj zoni. Tako je radom Angela Merkel, slično kao u februaru, zadovoljno ili vrlo zadovoljno 52% građana što je i dalje čini najpopularnijom nemačkom političarkom.

Tokom 2018. godine, popularnost Angele Merkel je u anketama ARD oscilirala u rasponu od 44% do 57%.

U skladu sa tim, i u ukupnom stanovništvu (59%) i kod pristalica CDU (74%) prevladava želja da bivša predsednica demohrišćana ostane na mestu šefice vlade do kraja mandata, 2021. godine.

Sa druge strane, 37% smatra da ona treba ranije da se povuče i napravi mesto za naslednicu ili naslednika, a takvo mišljenje sa 79% najviše zastupaju pristalice ekstremo desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Ipak, 81% učesnika ankete slaže se sa ocenom da je kancelarka Merkel u značajnoj meri izgubila podršku u vladajućoj koaliciji.

Naslednica Merkelove na čelu CDU, Anegret Kramp-Karenbauer, pretrpela je u odnosu na februar ozbiljan pad popularnosti od čak osam procentnih poena, i prema najnovijem ispitivanju javnog mnjenja uživa simpatije 37% anketiranih.

Još manje poverenje birača uživa predsednica socijaldemokrata Andrea Nales, koja je sa 20% dostigla najniži do sada postotak podrške u anketama koje sprovodi ARD.

Tradicionalno pitanje o izbornim afinitetima pokazalo je da su pozicije najvećih stranaka ostale gotovo nepromenje u odnosu na februar. CDU je ostala nepromenjeno na 29%, a SPD na 17%. Zeleni uživaju 19%, a AfD stabilnih 13% podrške birača.

Građani su u anketi upitani i za mišljenje o upotrebi budžetskog suficita, o čemu trenutno raspravljaju i vladajuće partije. Većina anketiranih (49%) smatra da bi milijarde evra preostale iz budžeta za 2018. godinu trebalo investirati, 36% smatra da bi ih trebalo iskoristiti za finansijsko rasterećenje građana, a 14% misli da ih treba upotrebiti za otplatu duga.

Ako bi novac bio iskorišćen za državne investicije, 33% misli da bi najbolja namena bila oblast obrazovanja, a 32% bi sredstva uložilo u zdravstvo i negu. Zatno manji broj građana opredelio se za ulaganja u obnovu infrastrukture, borbu protiv klimatskih promena i digitalizaciju, prenosi Euractiv.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…