Naslovna Vesti Srbija Ilić: Reč godine je “poniženje”

Ilić: Reč godine je “poniženje”

4 minuta za čitanje
0
166

Beograd, 27. decembar 2020. – Ovu godinu bi trebalo da “zgužvamo i bacimo”, ali to nije moguće i nećemo je se tako lako osloboditi, jer su izgubljeni životi, ljudi su doživeli strašne traume.

Pitanje je da li sve to moralo tako da bude, izjavio je u intervjuu FoNetu kolumnista portala Peščanik, Dejan Ilić, za koga je “poniženje” ključna reč u 2020.

Gostujući u poslednjem ovogodišnjem izdanju serijala Kvaka 23,  on je ocenio da ova godina, “uprkos krizi, zarazi i bolesti, nije donela ništa novo”, da ništa nismo naučili, niti novo saznali, već nam je samo pokazala da “živimo u razvaljenoj državi, sa katastrofalnim, nekompetentnim, nesposobnim, neodgovornim vlastima“.

“U 2019. godini, koja je takođe bila loša, stvari su bile koliko-toliko podnošljive, u 2020. postalo je nepodnošljivo, ali ne i iznenađujuće“, predočio je Ilić u razgovoru sa novinarkom Danicom Vučenić, analizirajući godinu na izmaku.

Prema njegovim rečima,  “mi smo poniženi, jer su nas  brutalno, sa daleko manjim brojem zaraženih, zatvorili samo da bi dobili izbore, a mi smo ćutali, kao što nas sada brutalno izlažu zarazi i sa dramatično većim brojem zaraženih slabe mere, jer im je kasa prazna“.

Uz opasku da ga to “užasava“ i da mu je to “strašno“, Ilić je rekao da će  “ceo svoj život pamtiti da ga je neko zatvorio, a da je on to mirno prihvatio“.

Lupanje u šerpe tokom policijskog sata, on vidi kao “izraz nemoći“ i “poniženja“, na šta je vlast brutalno odgovorila bakljadama.

Podsetio je i na raspisivanje izbora i “upotrebu zaraze“ da bi se svi drugi onemogućili da učestvuju u kampanji, jer je zemlja zaključana.

Vladajuća stranka je, istovremeno, besumučno na svim medijima vodila kampanju “na leševima i  na bolesnima“, što “zvuči strašno“, ali su to činili i pobedili, “misleći da se zaraza završava na leto, a onda ih je sačekala ova jesen i razvalila“, ukazao je Ilić.

Kao primer “razvaljene” države i anarhije, pomenuo je Krizni štab, koji je tek “nedavno legalizovan“, ali i neprimenjivanje zakona i propisa koji se odnose na pandemijske i epidemijske situacije kakva je ova.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Majstorović: Evropskoj uniji i kandidatima za članstvo potreban je “Zajednički plan integracije Evrope 2030”

Beograd, 21. septembar 2022. – Politika proširenja EU izgubila je svoju transformaci…