Naslovna Politika Ilić: Vredi razgovarati o mogućnosti uvođenja garantovanih mandata za nacionalne manjine

Ilić: Vredi razgovarati o mogućnosti uvođenja garantovanih mandata za nacionalne manjine

2 minuta za čitanje
0
161
Vujo Ilić

Subotica, 20. jul 2020. – Vujo Ilić iz posmatračke misije CRTA izjavio je da je „paradoksalno“ da manjinskim strankama u Srbiji za registraciju treba 1.000 potpisa, a za izlazak na izbore čak 10.000.

Za registraciju većinskih stranaka obavezna je podrška 10.000 birača. A i svaki put kada ta stranka učestvuje na izborima potrebno je da prikupi 10.000 potpisa. Za stranke nacionalnih manjina za upis u registar potrebno je deset puta manje potpisa, odnosno 1.000. Ali kada manjinska stranka želi da učestvuje na izborima – treba joj 10.000 potpisa. Što je potpuni paradoks“, rekao je Ilić za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Dodao je da misli da će se prilikom sledeće izmene Zakona o izboru narodnih poslanika ta brojka korigovati, odnosno smanjiti.

Broj potpisa podrške za učestvovanje manjinskih lista na izborima mora biti smanjen, ali isto tako moraju se uskladiti Zakon o političkim strankama i Zakon o izboru narodnih poslanika, kako bi se stalo na put zloupotrebi statusa stranke nacionalnih manjina“, kazao je Ilić.

Govoreći o mogućnosti uvođenja garantovanih parlamentarnih mandata za nacionalne manjine po ugledu na Hrvatsku, Ilić je rekao da je to pitanje o kojem vredi razgovarati.

U proteklih 30 godina u našem izbornom sistemu nije bilo garantovanih mandata. Ako bi garantovani mandati bili pravac o kome bi trebalo da se razgovara, onda bi se ta priča trebala osloniti na tačne podatke o brojnosti manjinskih zajednica u Srbiji. A najtačnije podatke trebao bi dati popis stanovništva. S druge strane u Srbiji imamo problem identiteta, neke nacionalne manjine bojkotovale su popis“, naveo je Ilić.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …