Naslovna Društvo Ilkić: Mentorski program je važan kao način individualne podrške ženama sa invaliditetom koje žele promenu

Ilkić: Mentorski program je važan kao način individualne podrške ženama sa invaliditetom koje žele promenu

4 minuta za čitanje
0
343
Olivera Ilkić

Valjevo, 21. februar 2019. (Aleksandar Milijašević, Dijalog Net) – Udruženje građanki FemPlatz i Ženska mirovna grupa – Pančevo (ŽMIG) realizuju projekat Mentorski program za žene sa invaliditetom u Srbiji, koji podržava UN WOMEN u okviru programa „Autonomija, glas, učešće osoba sa invaliditetom“.

Aleksandra Tomašević je prva mentorka koja je, za portal Dijalog Netgovorila o mentorskom radu sa ženama sa invaliditetom, a nakon Aleksandra je Milesa Milinković govorila o tome šta polaznice mentorskog programa mogu da očekuju od svojih mentorki.

Olivera Ilkić kaže za portal Dijalog Net da je mentorski programvažan kao način individualne podrške ženama sa invaliditetom koje žele promenu u ličnom životu i u okruženju, imaju želj i motivaciju ali možda sumnjaju u svoje mogućnosti i kapacitete, ne znaju koja su njihova prava i kako da ih realizuju”.

Naša sagovorinica je spremna da podeli svoja znanja sa polaznicama mentorskog programa zato što “znanje ima svrhu kada se deli, jača samopouzdanje, samopoštovanje i veru u sopstvene sposobnosti”.

Kada delim svoje znanje”, kaže Olivera, “navodim ljude na preispitivanje mišljenja i stavova zasnovanih na  predrasudama i stereotipima”,a sve to “doprinoseći promeni koju želim da postignem a to je život bez nasilja i diskriminacije”.

Olivera Ilkić će biti jedna od mentorki u okviru mentorskog programa za žene sa invaliditetom u Srbiji.

Na pitanje šta polaznice ovog programa mogu očekivati od nje, kaže da mogu očekivati da će podeliti svoja znanja i iskustva, kao i da će  poštovati i uvažavati njihovo životno iskustvo, njihove emocije i različitosti.

Podržaću ih da otvoreno iznose svoje mišljenje bez straha od greške, realno sagledaju svoje snage i kapacitete, budu odgovorne prema sebi, kao i da u odnosu na to donose odluke o sopstvenom životu”, dodaje naša sagovornica.

Ni jedna promena ne dolazi sama od sebe”, poručuje Olivera i dodaje da je aktivizam za nju promena “koja zahteva lično angažovanje, ulaganje u sebe, hrabrost, otvorenost prema drugima i konstantno ukazivanje na problem koji se ne tiče samo pojedinke/pojedinca već i društva u celini”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Stefanović izgubio sudski spor

Beograd, 11. jul 2020.- Apelacioni sud u Beogradu po drugi put poništio je presudu Višeg s…