Naslovna Civilno društvo Incijativa “Pravo na vodu” poziva lokalna udruženja da 22. marta obeleže Svetski dan voda

Incijativa “Pravo na vodu” poziva lokalna udruženja da 22. marta obeleže Svetski dan voda

5 min read
0
225
voda

Beograd, 9.mart 2019. – Inicijativa „Pravo na vodu“ poziva organizacije civilnog društva da 22. marta 2019. obeleže Svetski dan voda.

U Srbiji se taj dan, do sada, uglavnom nije obeležavao ili se obeležavao održavanjem konferencija, koje bi se brzo zaboravile, i kratkim medijskim izveštajima, podsećaju iz Inicijative.

Ove godine Inicijativa „Pravo na vodu“  želi da organizuje nacionalni događaj, koordinirane aktivnosti u više mesta kojima će, zajedno sa organizacijama civilnog društva i aktivnim građanima i građankama, skrenuti pažnju na problematiku voda i vodnih dobara u Srbiji.

Svedoci smo velike mobilizacije oko odbrane reka od malih hidroelektrana, ali i oko problema vezanih za pijaću vodu“ ukazuju iz Inicijative i dodaju da je cilj „da tog dana svi uradimo nešto u svom mestu i pokažemo vlastima da se vodom ne smeju igrati“.

Za sva ona mesta koja nemaju medijsku pažnju ili je imaju u ograničenoj meri, to će biti prilika da dopru do šire javnosti, smatraju iz Organizacionog tima Inicijative.

Osnovni zahtev iza kojeg stajemo jeste da u Ustavu Republike Srbije voda bude prepoznata kao ljudsko pravo“, poručuju iz Inicijative i dodaju da su vodni resursi javna dobra koja prvenstveno moraju služiti za održivo snabdevanje vodom za piće i vodom za domaćinstva, kao i da voda ne sme biti roba kojom se trguje. Svako mora imati pravo na vodu za piće.

U pozivu lokalnim organizacijama civilnog društva Inicijativa navodi da svi zainteresovani za učešće u ovoj akciji imaju slobodu da iznesu specifične zahteve i probleme svoje lokalne zajednice.

Inicijativa predlaže organizacijama civilnog društva da tog dana (22.marta 2019.) organizuju protestna okupljanja, javne razgovore, projekcije filmova ili neku drugu aktivnost u više mesta istovremeno.

Cilj te akcije jeste da se pokaže zajedništvo i pokrenu ljudi da se zainteresuju za ovu temu.

Inicijativa navodi da sve zainteresovane organizacije civilnog društva mogu da okupe ljude i da se fotografišu sa zajedničkom porukom (VODA ZA SVE /uz ime vašeg mesta/) pored svoje reke, izvora ili vodovoda.

Inicijativa “Pravo na vodu” nudi organizacijama civilnog društva podršku oko organizovanja projekcija filmova koji za temu imaju vodu: “Plavo srce Evrope”, “Do poslednje kapi”, “Tamna senka zelene energije”.

Pored toga, Inicijativa navodi da, ukoliko zainteresovane organizacije civilnog društva planiraju organizovanje javnog razgovora, postoji mogućnost da neko iz Inicijative. Naravno, zainteresovane organizacije civilnog društva mogu organizovati i neke druge akcije za koje smatraju da više odgovaraju situaciji u lokalnoj zajednici.

Sve zainteresovane organizacije civilnog društva, ukoliko su zainteresovani za obeležavanje 22. marta – Svetskog dana voda, mogu kontaktirati Inicijativu “Pravo na vodu” putem elektronske pošte pravonavodu@gmail.com ili preko društvenih mreža Facebook i/ili Twitter.

Proglas Inicijative  “Pravo na vodu


PROGLAS-INICIJATIVE-PRAVO-NA-VODU

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Liceulice nedelja predstavlja BELGRADE LESS ORDINARY

Beograd, 20. maj 2019. – Magazin Liceulice ove nedelje  obeležava devet godina …