Naslovna Društvo Indeks održivosti medija 2017

Indeks održivosti medija 2017

2 minuta za čitanje
0
1,184

Vašington, 13. maj 2017. (media.ba) – Indeks održivosti medija, koji svake godine objavljuje neprofitna organizacija IREX, daje sveobuhvatan i dubinski pregled uslova rada nezavisnih medija u 80 zemalja sveta.

IREX u svom godišnjem izvještaju o održivosti nezavisnih medija predstavlja  uporedne trendove u proteklim godinama i to analizirajući stanje slobode govora, pluralnost medija dostupnih građanima, profesionalne standarde novinarstva, poslovnu održivost medija, i efikasnost institucija koje podržavaju nezavisne medije.

Koristeći detaljne podatke dobivene od lokalnih medijskih profesionalaca i eksperata, izveštaj kreira listu na ocenama od 0 do 4 za svaki od pokazatelja i u svakom od područja.

Prosečne vrednosti svih pokazatelja koriste se za računanje jedinstvenih rezultata za svaki od 5 kriterijuma, a jedinstveni rezultati po kriterijumima koriste se za računanje ukupnog rezultata za pojedinu zemlju.

Zemlje čiji je ukupni rezultat između 0 i 1 okarakterisane su kao “protivnice slobodnih medija“, a mediji u njima kao „neodrživi“ budući da ne ispunjavaju, ili tek minimalno ispunjavaju definisane ciljeve, odnosno kriterijume.

Zemlje čiji je rezultat između 1 i 2 smatraju se “neodrživim kombinovanim sistemima”, a one čiji je rezultat između 2 i 3 posmatraju se kao “gotovo održivi mediji”. Za zemlje čiji se ukupni rezultat kreće između 3 i 4 smatra se kako su postigle “održivost” na području medija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…