Naslovna Civilno društvo Inicijativa A 11: Pokrenuta platforma za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva

Inicijativa A 11: Pokrenuta platforma za pomoć najugroženijim kategorijama stanovništva

3 minuta za čitanje
0
174
A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Beograd, 25. maj 2020. – Na osnovu dugogodišnjeg iskustva u radu sa najugroženijim kategorijama stanovništva, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava pokrenula je onlajn platformu „Dojavi“.

Platforma će omogućiti prikupljanje i razmenu informacija o stanju i potrebama pripadnika najugroženijih grupa i pojedinaca na području Srbije, navode iz ove organizacije.

Platforma „Dojavi“ pružiće mogućnost komunikacije između organizacija, volonterskih grupa, donatora i pojedinaca koji su kroz svoj rad upoznati sa specifičnim problemima na terenu sa kojima se suočavaju različite ugrožene grupe (stanovnici neformalnih naselja i kolektivnih centara, beskućnici i pojedinačna domaćinstava) kako bi se informacije o potrebama ugroženih razmenjivale, a pomoć onima kojima je neophodna bila blagovremena.

U međusobnoj komunikaciji, korisnici i korisnice platforme „Dojavi“ će moći bliže da se upoznaju sa potrebama svake pojedinačne grupe koja je uneta u bazu ove platforme.

Sve to u cilju da se raspodela raspoložive pomoći napravi na najbolji način i u skladu sa trenutnom situacijom na terenu, odnosno prema stepenu hitnosti i ugroženosti svih ranjivih grupa.

Nakon registracije i prijave, svaki korisnik/ca platforme može videti koje su potrebe različitih kategorija stanovništva, razvrstanih po gradovima i stepenu hitnosti, ili uneti podatke do kojih je sam došao/došla, a koji ukazuju na ugroženost određene grupe.

Pomoću mape Srbije koja se takođe nalazi na platformi, korisnici i korisnice će moći da odrede tačan položaj ugroženog naselja ili domaćinstva.

Inicijativa je pozvala sve aktere koji se bave pružanjem pomoći ili poseduju informacije o ugroženosti pomenutih kategorija stanovništva da podatke koje imaju unesu u bazu platforme kako bi se vremenom izgradila jedinstvena lista koja će se svakodnevno ažurirati u skladu sa postojećim potrebama i koja će pomoći da se informacije na vreme razmenjuju, kao i da ugroženost ranjivih grupa stanovništva bude na pravi način prepoznata.

Ovaj projekat je finansijski podržan od strane Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Apelacioni sud da pošalje jasnu i nedvosmislenu poruku da zločini protiv neistomišljenika ne mogu da ostanu nekažnjeni

Beograd, 06. jul 2020. – Fondacija „Slavko Ćuruvija“ ocenila je da će odluka Apelacionog s…