Naslovna Civilno društvo Inicijativa A11: Grad Beograd ne poštuje standarde Evropske banke za obnovu i razvoj

Inicijativa A11: Grad Beograd ne poštuje standarde Evropske banke za obnovu i razvoj

4 minuta za čitanje
0
267
A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava

Beograd, 24. novembar 2020. – Grad Beograd i konzorcijum sačinjen od kompanija Suez, Itoču i Marguerite fond, koji gradi spalionicu otpada na deponiji u Vinči uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nisu ispunili standarde te banke u pogledu podrške ljudima koji su pogođeni projektom, a koji žive i rade na deponiji, saopštila je Incijativa A 11.

Zbog toga je Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (A 11) podnela žalbu nezavisnom mehanizmu EBRD-a i tražila da se utvrdi da li su preduzete mere sprovedene uz poštovanje socijalne i ekološke politike te banke.

Zbog izgradnje spalionice otpada sredstvima EBRD-a krajem 2018. godine raseljeno je neformalno naselje na obodu deponije u Vinči i tada je deo stanovnika dobio smeštaj u socijalnim stanovima, dok je jedan broj  njih ostao  bez bilo kakvog alternativnog smeštaja.

Kako je reč, uglavnom, o ljudima koji istovremeno i rade na deponiji kao sakupljači sekundarnih sirovina, većina njih izložena je i riziku od gubitka jedinog izvora prihoda, budući da je sredinom ove godine “Gradska čistoća” jednostrano raskinulo ugovor sa njima, čime im je uskraćena dozvola za pristup deponiji, navodi se u saopštenju A 11.

Ističe se da bi bez prihoda za život moglo bi da ostane između 30 i 40 sakupljača otpada, što je u suprotnosti za obavezama koje je Beograd preuzeo na osnovu usvojenog Plana preseljenja, kao i politici i standardima EBRD-a koja taj projekat kreditira.

Beograd se obavezao da će sakupljačima sekundarnih sirovina obezbediti mogućnost za obnavljanje izvora prihoda ukoliko više ne budu mogli da rade na deponiji u Vinči, kaže Marko Vasiljević iz Inicijative A 11 i dodaje da su, osim sopstvenog plana, i standarda EBRD, u ovom slučaju prekršeni i drugi domaći i međunarodni propisi i standardi, koji garantuju pravo na adekvatno stanovanje i zaštitu od prinudnih iseljenja.

U saopštenju se podseća da EBRD nije htela da nastavi finansiranje pristupnih puteva za most na Adi dok za ljude koji su živeli na trasi ovih puteva u naselju Belvil Grad ne obezbedi odgovarajuće socijalno stanovanje.

Inicijativa A 11 pozvala je Grad Beograd, konzorcijum koji gradi spalionicu otpada, kao i investitora, da kroz proces pregovaranja pronađu adekvatno i održivo rešenje za stanovnike raseljenog naselja koji su, zbog ove investicije, izgubili i smeštaj i prihod za život.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS pozvao sve političke aktere da ne ometaju novinare dok rade

Beograd, 16. februar 2021. – Nezavisno udruženje novinara Srbija (NUNS) pozvalo je d…