Naslovna Društvo Inicijativa #MameSuZakon: Vratiti pomoć za porodice na pokrajinskom nivou

Inicijativa #MameSuZakon: Vratiti pomoć za porodice na pokrajinskom nivou

5 minuta za čitanje
0
335
Izložba “Nevidljiva radnica”

Novi Sad, 4. novembar 2018. – Predstavnica Inicijative #MameSuZakon Tatjana Macura, koja je poslanica Pokreta centra u Skupštini Srbije i pokretačica te Inicijative, izjavila je u Novom Sadu da je potrebno poništiti nedavnu odluku pokrajinskih vlasti o ukidanju pomoći od 12.000 dinara mesečno za porodice sa troje dece.

Tatjana Macura je nedavno govorila za Dijalog Net o aktivnostima Inicijative #MameSuZakon.

Macura je na protestu #MameSuZakon u Novom Sadu rekla da je pokrajinska poslanica Zorica Damjanović analizirala sprovođenje odluke ukidanju podrške za roditelje na pokrajinskom nivou, te da će se Inicijativa zalagati za njeno ukidanje, jer analize pokazuju da nije bilo razloga takvo postupanje.

Ukoliko imate nezavisan izvor finansija kao što je u ovom slučaju pokrajinski, i kada je već bila doneta odluka da se na tom nivou dodeli pomoć porodicama sa troje dece, mi ne vidimo razlog zašto bi se takva odluka ukidala, jer ona može samo da bude dodatni podstrek za roditelje”, rekla je Macura za Betu.

Prema njenim rečima, Inicijativa će se boriti za to da se ta pomoć u Vojvodini vrati, jer su tokom analize došli do podataka da je u pitanju samo 919 porodica, što “nije veliko opterećenje za budžet pokrajine”.

Pokrajinska vlada je u avgustu odlučila da ukine finansijsku pomoć za treće dete pozivajući se na izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim regulisanje izdataka za treće dete “prelazi u nadležnost zakona kojim je regulisana sva finansijska podrška porodici”.

Inicijativa #MameSuZakon organizovala je na Trgu slobode u Novom Sadu miran protest i izložbu “Nevidljiva radnica”, na kojoj su predstavljene desetine ličnih iskustava žena koje su za sistem bile nevidljive i nisu mogle da ostvare svoja radnička prava.

Izložba pokazuje komentare žena koje je Inicijativa #MameSuZakon dobijala na društvenim mrežama nakon pokretanja akcija, a one su otvoreno govorile o problemima rаda nа crno ili volontirаnja u držаvnim firmаmа.

Macura je ponovila da je poruka ovih uličnih akcija potreba za poboljšanjem položaja majki koje su oštećene odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Dodala je da predstavnici ministarstava ignorišu pitanje nevidljivih radnica u Srbiji, a one su najviše oštećene ovim zakonom.

Te žene nemaju 18 vezanih meseci kako bi ostvarile pravo na pune iznose nadoknada i dolaze u situaciju da primaju svega hiljadu do tri hiljade dinara mesečno. To ih dovodi u situaciju da se bore za golu egzistenciju”, upozorila je Macura.

Dva osnovna zahteva Inicijative #MameSuZakon su da se zаrаde obrаčunаvаju tаko što se osnovicа sa doprinosima podeli sа 12 umesto sa sadašnjih 18 meseci i da mesečni iznos nаknаde zа odsustvа sа poslа zbog trudnoće ili nege detetа ne bude mаnji od minimаlne zаrаde, prenosi portal Autonomija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

WWF Adria: Očuvane reke su preduslov za razvoj Srbije

Beograd, 04. avgust 2020. – Često se u neformalnim razgovorima može čuti kako je …