Naslovna Civilno društvo Inicijativa mladih osudila promovisanje generala osuđenih za ratne zločine na Sajmu knjiga

Inicijativa mladih osudila promovisanje generala osuđenih za ratne zločine na Sajmu knjiga

4 minuta za čitanje
0
214
Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 26. oktobar 2019. – Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) osudila je promovisanje generala Vojske Srbije osuđenih za ratne zločine na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i ocenilo da je na taj način Ministarstvo odbrane Srbije „pokazalo svoje zločinačko lice“.

Ministarstvo već drugu godinu zaredom kroz ediciju ‘Ratnik’ i niz javnih događaja daje prostor i glas osuđenim ratnim zločincima kao što su Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Dragoljub Ojdanić i Vinko Panudrević“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih je ocenila da se na taj način negiraju zločini i „slave ratni zločinci krijući se iza vrednosti istine i ponosa dvostruko ubijajući sećanje na žrtve istih zločina“.

S obzirom na njihovu prećutnu ili glasnu odbranu ratnih zločinaca, od premijerke Ane Brnabić i predsednika Aleksandra Vučića očekujemo još da podignu spomenik Slobodanu Miloševiću“, dodaje se.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas podovom promocije edicije „Ratnik“ na Sajmu knjiga u Beogradu da se Srbija neće odreći svojih ratnih generala.

Vojska koja nije ponosna na prošlo, ne može da bude ponosna na sebe“, izjavio je Vulin na televiziji „Prva“.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je u petak da je „ponosno“ na sve pripadnike vojske koji su branili zemlju i narod od NATO agresije 1999. godine i da „s ponosom“ predstavlja ediciju „Ratnik“.

U toj ediciji su i sećanja bivših komandanata VJ Nebojše Pavkovića i Vladimira Lazarevića, koji su u Hagu osuđeni za ratne zločine. Ministarstvo odbrane je navelo da su Pavković i Lazarevićosuđeni po komandnoj odgovornosti i da imaju pravo da iznesu svoje viđenje istorijskih događaja u kojima su učestvovali“.

Srbija je dugo čekala i ćutala o NATO agresiji dozvoljavajući drugima da pišu njenu istoriju. Sećanja generala Nebojše Pavkovića, kao i ostalih komandanata i boraca koja su objavljena u knjigama edicije ‘Ratnik’ umnogome doprinose istini o borbi tokom NATO agresije. Ne vidimo ni jedan razlog da se stidimo borbe našeg naroda i onih koji su tu borbu vodili“, piše u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

„Medija centar ‘Odbrana’ – izdavački centar Ministarstva odbrane Srbije je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji je u toku, predstavio knjigе Nebojše Pavkovića, a priređuje i tribinu o NATO intervenciji na kojoj su učesnici, pored penzionisanih komandanatа Vojske Jugoslavije (VJ) odnosno Vojske Srbije (VS), Božidara Delića i Ljubiše Dikovića, i Vladimir Lazarević i Vinko Pandurević.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…