Naslovna Civilno društvo Inicijativa mladih: Pretnje novinarki Snežani Čongradin su posledica negiranja genocida u Srebrenici

Inicijativa mladih: Pretnje novinarki Snežani Čongradin su posledica negiranja genocida u Srebrenici

3 minuta za čitanje
0
147
Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 16. jul 2019.  – Inicijativa mladih za ljudska prava osudila je pretnje i uvrede koje je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj uputio novinarki dnevnog lista Danas Snežani Čongradin zbog njenog teksta o komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici u memorijalnom centru Potočari.

Inicijativa je u saopštenju pozvala predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković i članove vladajuće koalicije, “koji u svetlu posete predsednika Francuske Emanuela Makrona naširoko govore o evropskoj perspektivi Srbije” da osude pretnje Šešelja.

Inicijativa je od njih zatražila da Šešelja “konačno, fizički i metaforično iznesu iz Skupštine Srbije” tako što će primeniti Zakon o izboru narodnih poslanika.

U saopštenju se poziva i javno tužilaštvo da ispita Šešelja i istraži pretnje koje je uputio.

Inicijativa je navela da je Šešelj ponovo tražio izmene Krivičnog zakonika kojima bi na zatvorsku kaznu bio osuđen svako ko govori da je u Srebrenici počinjen genocid i da je “svoje monstruozno zastraživanje podigao za lestvicu izjavom da ako on bude na vlasti, znaće kako da se obračuna sa protivnicima“.

U ovom nasilničkom aktu, Šešelj nije poštedeo uvreda ni (predstavnicu Žene u crnom) Stašu Zajović, kao ni preminulu Biljanu Kovačević Vučo. Svođenje reči i dela žena na njihov fizički izgled i grube uvrede deo su seksističke i mizogine politike koju sprovodi Šešelj“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je ocenila i da su pretnje Snežani Čongradin direktna posledica negiranja i ćutanja predstavnika Srbije o odgovornosti za genocid u Srebrenici i nepostojanja elementarne ljudkse empatije prema porodicama žrtava genocida.

Na današnji dan, kada su pre 24 godine u okviru genocida u Srebrenici izvršena ubistva 1200 civila na vojnoj ekonomiji Branjevo i 500 civila u Domu kulture u Pilici, tema mora biti politika koju Srbija bira – odbrana Velike Srbije ili Evropa koja vrednuje mir i slobode“, naglasila je Inicijativa.

Ocenila je i da  svi treba da osude pretnje prema medijima koji izveštavaju o izrazima solidarnosti i empatije prema žrtvama genocida.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srbija je država u kojoj građani/ke percepiraju da su kršenja ljudskih prava česta pojava

Beograd, 09. decembar 2019. – Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, Beogradski c…