Naslovna Civilno društvo Inicijativa mladih: Srbija da poštuje odluke međunarodnih sudova, negiranje genocida da bude krivično delo

Inicijativa mladih: Srbija da poštuje odluke međunarodnih sudova, negiranje genocida da bude krivično delo

3 minuta za čitanje
0
156
Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 12. jul 2019. – Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije saopštila je da Srbija treba da poštuje odluke međunarodnih sudova i sudski utvrđene činjenice.

Priznanje genocida u Srebrenici prvenstveno predstavlja poštovanje dostojanstva žrtava i da negiranje genocida u Srbiji treba kvalifikovati kao krivično delo, navode iz Inicijative.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i svi drugi predstavnici države da prestanu sa negiranjem genocida i svih drugih ratnih zločina. Da se prestane sa veličanjem i glorifikovanjem osuđenih ratnih zločinaca. Da javne politike koje Srbija kreira i unapređuje u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji zaista odražavaju nameru kažnjavanja ratnih zločina, kao i da se 11. jul proglasi Danom sećanja na žrtve genocida u Srebrenici u Republici Srbiji“, navodi se u saopštenju Inicijative.

Inicijativa je ocenila da su pripadnici vlasti koji su negirali postojanje genocida i veličali odgovorne za taj događaj svojim izjavama osramotili Srbiju, a da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić odgovorni da reaguju na ta te izjave.

Umesto da tišina i ćutanje budu izraz saučešća i poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici, tišina političkog vođstva države Srbije izraz je negiranja genocida, nepoštovanja žrtava i održavanja u životu nacionalističke politike Velike Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa mladih za ljudska prava istakla je da ostanak u Vladi Srbije ministra odbrane Aleksandra Vulina i ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića, posle njihovih izjava o Srebrenici, podrazumeva odustajanje od evropske perspektive Srbije.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

NUNS: Utvrditi ko uznemirava novinara N1 Dušana Mlađenovića

Beograd, 27. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je nadle…