Naslovna Civilno društvo Inicijativa mladih: Zajedničko obeležavanje zločina nad civilima u Oluji

Inicijativa mladih: Zajedničko obeležavanje zločina nad civilima u Oluji

2 minuta za čitanje
0
114
Inicijativa mladih za ljudska prava

Beograd, 27. jul 2019. – Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji i Hrvatskoj najavile su da će nizom aktivnosti obeležiti zločine nad civilima u operaciji Oluja avgusta 1995.

Ove organizacije pozivaju mlade aktiviste i aktivistkinje, umetnike i umetnice, članove političkih partija, organizacija civilnog društva i predstavnike medija iz Hrvatske i Srbije da se prijave da to zajedno urade.

Troškove smeštaja, hrane i prevoza za sva tri dana snose Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska uz podršku Foruma ZFD iz Beograda, rok pa popunjavanje prijave je utorak do 18 časova, za dodatne informacije adresa je marko.milosavljevic@yihr.org.

Ove godine u dva dana, u Zagrebu kao i u okolini Knina posetićemo mesta stradanja i zajedno sa udruženjima žrtava i Srpskim narodnim vijećem razgovaraćemo o zločinima u Oluji i iskazati poštovanje prema civilnim žrtvama koje su ubijene u nizu ratnih zločina“, navedeno je u saopštenju.

Takođe je rečeno da je „ideja da se zajedno aktivisti iz Srbije i Hrvatske okupe, upoznaju ali saznaju sudski utvrđene činjenice o ratnim zločinima u toku i nakon Oluje kao i ratnom sukobu u Hrvatskoj (1991-1995) prvog dana putovanja, odnosno 2. avgusta“.

Glavna komemoracija kojoj ćemo prisutovati biće održana u Donjem Lapcu 3. avgusta, a tokom tog dana posetićemo još nekoliko mesta zločina u okolnim selima“, precizirano je u saopštenju.

Polazak iz Beograda je predviđen prepodne 2. avgusta, a povratak 4. avgusta iz Zagreba predviđen je poslepodne.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Srbija je država u kojoj građani/ke percepiraju da su kršenja ljudskih prava česta pojava

Beograd, 09. decembar 2019. – Povodom međunarodnog Dana ljudskih prava, Beogradski c…