Naslovna Politika Inicijativa „Ne davimo Beograd“: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

Inicijativa „Ne davimo Beograd“: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

3 minuta za čitanje
0
166
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 23. oktobar 2019. – Inicijativa „Ne davimo Beograd“ najavila je da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

Nova runda razgovora najavljena je za sredinu novembra, a inicijativa smatra da je neophodna odlučna i jasna poruka EU da je stanje sloboda u Srbiji neprihvatljivo. Zato tražimo da se razgovori obustave dok traju napadi“, navodi se u saopštenju.

Ta inicijativa je ocenila da vlast „svakodnevno, otvoreno i neskriveno“, radi na progonu nepodobnih novinara i građana i da novinare redakcija Danas i N1 svakodnevno nazivaju izdajnicima i plaćenicima.

Ove kvalifikacije režimski mediji preuzimaju i kontinuiranim kampanjama stvaraju atmosferu linča direktno ugrožavajući pojedince koji su zaposleni u ovim medijima. Prenošenjem najbezočnijih laži, stvara se opravdanje za ugrožavanje bezbednosti i napade na novinare, sa ciljem zastrašivanja i gušenja kritike režima. U sličnoj atmosferi žive svi novinari, aktivisti ili građani koji se usude da javno govore o ogromnim zloupotrebama javnih funkcija, neprestanim kršenjima zakona, prisvajanju institucija sistema, otimačini javnih dobara, ucenama ili nasilju koje sprovodi Srpska napredna stranka“, dodaje se.

Dodaje se da će od evropskih poslanika i članova Evropske komisije biti zatraženo i da podrže odluku o bojkotu izbora koju je donela velika većina opozicionih organizacija u Srbiji, i da im tako pomognu da se u periodu nakon bojkota izbore za fer i poštene izbore, slobodne medije i građanske slobode.

Novinarima i novinarkama svih redakcija koje profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao inicijativa Ne davimo Beograd upućuje solidarnu podršku i zahvalnost za svakodnevni trud“, dodaje se.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mališić: Vanredno stanje je bilo Meka za lansiranje lažnih vesti

Beograd, 26. maj 2020. – Mada je centralizacija informacija uvedena, pa suspendovana…