Naslovna Politika Inicijativa “Ne davimo Beograd”: Javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje, treba ih ukinuti

Inicijativa “Ne davimo Beograd”: Javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje, treba ih ukinuti

2 minuta za čitanje
0
190
Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd"

Beograd, 11. septembar 2019. – Inicijativa „Ne davimo Beograd“ osudila je nasilje izvršitelja nad građanima ocenivši da javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje i da ih treba ukinuti, a poslove izvršenja sudskih presuda vratiti državi.

Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, ne rešava adekvatno postojeće probleme, već ih pogoršava. Uz pomoć ovog zakona u budućnosti, čak i odbrane koje su do sada koliko-toliko pomagale ugroženima, sada postaju prekršaj za koji su predviđene velike novčane kazne“, piše u saopštenju Inicijative.

Navodi se da je u poslednja dva dana došlo do „eskalacije nasilja nad građanima“ od strane javnih izvršitelja koji rade „protiv većine u društvu za bogatu i korumpiranu manjinu čiji su deo“.

Uvedeni kako bi sudove rasteretili predmeta koji čekaju izvršenje, sada imamo obrnutu situaciju – u sudovima su nagomilani predmeti zbog postupanja izvršitelja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da „deo krivice“ snose i policija, vatrogasci i druge službe koje „asistiraju izvršiteljima u njihovim pljačkaškim poduhvatima“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …