Naslovna Civilno društvo Inicijativa: Ozbiljnim i sveobuhvatnim dijalogom Srbije i Hrvatske do konkretnih i sprovodivih politika

Inicijativa: Ozbiljnim i sveobuhvatnim dijalogom Srbije i Hrvatske do konkretnih i sprovodivih politika

6 min read
0
340
Srbija i Hrvatska

Beograd/Zagreb, 10. februar 2018. – Povodom sastanka predsednice Hrvatske Grabar Kitarović i predsednika Vučića, Inicijativa mladih za ljudska prava poručuje: ’’Dok se naša društva kreću putem saradnje, političari se trude kočiti taj proces.”

’Hrvatskoj i Srbiji potrebni su dijalog i saradnja’’, ocenjuje Inicijativa mladih za ljudska prava u saopštenju i dodaje da ’’odgovorno vođeni dijalog najviših državnih funkcionera  o problemima koji proizlaze iz ratova devedesetih pretpostavka je pomirenju među našim društvima kao i stvaranju dobrosusedskih odnosa’’.

Iako predsednici nisu, kroz svoje dosadašnje političko delovanje, učinili dovoljno za izgradnju poverenja između dve države, Inicijativa pozdravlja poziv predsednice Grabar Kitarović da zajedno s predsednikom Vučićem pokuša nastaviti dijalog o otvorenim pitanjima.

Inicijativa mladih za ljudska prava upozorava na ’’štetnost pritisaka i kontaminacije procesa dijaloga kojima svedočimo već neko vreme, a koji se ovih dana intenziviraju pred susret predsednice Grabar Kitarović i predsednika Vučića’’

U saopštenju se piše i da ’’istrajnim postupcima Vlade Republike Hrvatske i Srbije kao i oba predsednika želi se ukazati da je saradnja dve države nemoguća te da je sukob jedini mogući odnos’’, kao i da se time ograničavaju društva koja već živi suživot, razvijaju ekonomsku, kulturnu, sportsku, civilnu i druge oblike saradnje.

Inicijativa mladih za ljudska smatra ’’najveću prepreku za sveobuhvatan i slobodan dijalog kao preduslov rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske predstavlja besramno politizovanje prošlosti’’ kao i ’’političari koji nisu jasno osudili, a niti prestali sprovoditi isključive nacionalističke politike iz devedesetih godina’’.

Iz toga razloga, Inicijativa mladih za ljudska prava osuđuje ’’sve izjave i postupke upućene ovih dana iz Hrvatske i Srbije kojima se dodatno otežava rešavanje bilateralnih pitanja ovih država i dijalog nastoji učiniti nemogućim’’.

Inicijativa posebno misli na ’’izjave predsednika Vučića kojom traži moratorijum na pitanja iz prošlosti, predsednice Grabar Kitarović koja poručuje da će još puno vode proteći Dunavom dok naše zemlje postanu prijateljske’’, kao i ’’ministra Vulina koji poseže za animozitetima iz još dalje prošlosti ne bi li demonstrirao nemogućnost saradnje te na postupanja premijera Plenkovića koji na konsultacije poziva osobu protiv koje se vodi krivični postupak za počinjene ratne zločine nad srpskim civilima’’.

U saopštenju se navodi da ’’ovakvi postupci ne samo da trenutno otežavaju rešavanje problema, već sadašnjim i budućim generacijama u Srbiji i Hrvatskoj onemogućavaju da zajedno rade na poboljšanju bilateralnih odnosa’’.

Inicijativa poziva predsednike Hrvatske i Srbije da o otvorenim pitanjima među kojima su: položaj nacionalnih manjina,  procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina, reparacije za žrtve kao i rastuća međusobna nacionalna netrpeljivost, sprovedu ozbiljan, odgovoran i celovit dijalog koji će rezultirati konkretnim i sprovodivim politikama, piše u saopštenju koje potpisuju Inicijativa mladih za ljudska prava HrvatskaInicijativa mladih za ljudska prava Srbija.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Poziv za učešće na programu obuke u oblasti javnih finansija i borbe protiv korupcije

Prokuplje, 20. oktobar 2018. – Toplički centar za demokratiju i ljudska prava organi…